Des de Mèxic i el Triangle Nord

Biden encarrega a Harris «frenar» el flux migratori a la frontera sud

  • La vicepresidenta insisteix a aprofundir en els motius que fan que aquestes persones continuïn arribant als EUA

Biden encarrega a Harris «frenar» el flux migratori a la frontera sud
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president dels Estats Units, Joe Biden, va encarregar aquest dimecres a la vicepresidenta, Kamala Harris, «els esforços» per «frenar» el flux migratori a la frontera sud amb Mèxic, en el que serà el seu primer gran desafiament des que va arribar com a número dos a la Casa Blanca, segons informa Europa Press. «No se m’acudeix ningú més ben qualificat per fer-ho», va remarcar Biden durant una reunió feta a Washington, en què també va participar el secretari de Seguretat Nacional, Alejandro Mayorkas, i el secretari de Salut i Serveis Humans, Xavier Becerra.

El president de Biden, que ja es va encarregar d’aquest tipus de mesures quan exercia de vicepresident durant l’Administració de Barack Obama, va explicar que si bé «aquest augment» migratori va començar ja en l’anterior Govern, «és responsabilitat» de l’actual posar fre a aquesta situació.

Biden va demanar a Harris que lideri els Estats Units en l’aliança amb Mèxic i el conegut com Triangle Nord –el Salvador, Guatemala i Hondures–, ja que «necessitaran ajuda per frenar el moviment de tanta gent i «aturar la migració a la frontera sud».

La vicepresidenta, va dir Biden, «ha acordat liderar el nostre esforç diplomàtic i treballar amb aquestes nacions per acceptar» els que arribin i «millorar l’aplicació de les lleis migratòries a les seves fronteres». «No hi ha dubte que aquest és un gran desafiament», va assenyalar Harris, que hores abans d’aquest anunci va confirmar per a la cadena CBS que ella i Biden «per descomptat» visitarien «en algun moment» la frontera sud. «En algun moment, per descomptat anirem a la frontera [...], però la realitat és que a més hem de lidiar amb les causes fonamentals. Hem de lidiar amb el que està succeint al Triangle Nord i abordar-ho d’una manera que no només es tracti de diplomàcia», va explicar.

Harris, que va avançar que «portarà temps» solucionar aquest problema, va insistir en la necessitat d’aprofundir en la situació que viuen aquests països per poder gestionar les «causes de per què la gent continua arribant» als Estats Units. La vicepresidenta va incidir que espera treballar amb les autoritats de la regió per «garantir la prosperitat», així com confia a treballar amb aquells membres del Congrés que comparteixen la perspectiva «sobre la necessitat d’abordar les causes fonamentals de la migració».

L’augment de la migració ha creat una situació complicada de gestionar dins de la Casa Blanca, més quan Biden va prometre durant la campanya electoral revertir les molt qüestionades polítiques del seu antecessor, Donald Trump.

La Patrulla Fronterera ha experimentat una pressió més gran en els últims mesos i ha assegurat que uns 530 de menors no acompanyats arriben a la frontera cada dia. Actualment són més de 21.000 nens sota la custòdia dels Estats Units.

El Pentàgon acollirà nens migrants

Notícies relacionades

Precisament, el Pentàgon va aprovar aquest dimecres una sol·licitud d’assistència del Departament de Salut i Serveis Humans (HHS, per les seves sigles en anglès) per acollir de forma temporal infants migrants no acompanyats en instal·lacions militars, a la Base Conjunta San Antonio-Lackland i en una àrea de Fort Bliss, a l’estat de Texas. Així ho va anunciar el portaveu del Departament de Defensa, John Kirby, que va detallar que els funcionaris del HHS podran començar els preparatius per rebre els menors no acompanyats. «Aquest recolzament serà totalment reemborsable i no afectarà negativament l’entrenament militar, les operacions, la preparació o altres requisits militars, inclosa la preparació de la Guàrdia Nacional i la Reserva. El HHS mantindrà la custòdia i la responsabilitat pel benestar i el recolzament d’aquests infants en tot moment», va apuntar Kirby, segons un comunicat del departament.

D’altra banda, funcionaris del Govern van confirmar aquest dimecres que 1.400 menors migrants que es troben en instal·lacions de la Patrulla Fronterera seran traslladats al Centre de Convencions de San Diego, a Califòrnia, de forma temporal, informa ‘The San Diego Union-Tribune’. Aquest serà la sisena instal·lació temporal que els Estats Units obren per allotjar infants migrants, que s’espera que arribin al centre aquest cap de setmana. Altres instal·lacions de cura temporal estan ubicades a les ciutats de Dallas, Midland, Donna i dos a Carrizo Springs, a l’estat de Texas.