Una hora de protestes

300 migrants de Centreamérica s’amotinen a Mèxic

  • Demanen un millor tracte, menjar, millors condicions per dormir i que no els expulsin

zentauroepp52254122 mdicos mexico200216154027

zentauroepp52254122 mdicos mexico200216154027 / Juan Carlos Tomasi

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Uns 300 migrants centreamericans es van amotinar aquest dimecres a la instal·lació de l’Institut Nacional de Migració (INM), coneguda com El Cupapé, a la ciutat de Tuxtla Gutiérrez, capital de l’estat de Chiapas, sud-est de Mèxic. Els inconformes, entre ells dones, homes i menors d’edat, es van manifestar a l’interior de les oficines de l’INM i van demandar la presència d’autoritats i de mitjans de comunicació. Es van queixar per la falta d’atenció mèdica, aigua, manteniment de les instal·lacions i un suposat cas de Covid-19, a més van exigir a les autoritats un millor tracte, menjar, millors condicions per dormir i sobretot que no siguin retornats als seus llocs d’origen.

La protesta dels migrants va durar poc més d’una hora i al no complir-se les seves demandes van començar a cridar, colpejar portes i a fer caure les tanques de seguretat de seguretat que els separaven de les oficines i de la porta principal que dona cap a l’exterior.

Una de les migrants d’El Salvador, de nom Alma, va aconseguir arribar fins a la barda de concret de l’INM, amb el seu fill de 3 anys, i va assegurar a Efe que estava embarassada, que viatjava amb el seu marit i un altre fill més, no obstant va dir que no sabia res de la seva família, ja que els havien separat i que temia per la salut del seu nadó ja que no tenia control prenatal. La dona, d’uns 30 anys, va exigir a les autoritats reunir-se amb la seva família i que si els anaven a deportar al seu país que fos tots junts, ja que no se sentia segura a la instal·lació després que va córrer el rumor que el metge que els atén presumptament està contagiat de Covid-19. «Diuen que el doctor està malalt, i així està atenent els que som aquí a dins i hi ha molta gent. Estic angoixada perquè tinc un mes d’embaràs i no tinc un control», va dir a Efe la dona. Va relatar que el seu marit i el seu altre fill no els ha vist des de fa més de 20 dies, quan van ser detinguts. «Ens van separar i no sé res d’ells, a l’hora de sortir al pati no coincidim i jo vull estar amb ells».

Per la seva banda, José Carrasco, també del Salvador, va explicar que fa més de 20 dies que està amb els seus dos fills detinguts i va demanar que si els deportaven que millor els deixessin lliures ja que la sala estava contaminada de Covid-19, i a més no hi havia espai i que ell dormia en un matalàs al pati.

Notícies relacionades

Després d’una hora de protestes, personal de l’INM va controlar la situació. Carrasco va assegurar que a la instal·lació «hi ha persones que fa més d’un mes que estan tancats», mentre que les autoritats no van emetre cap declaració sobre els incidents.

Aquest dimecres, l’INM va reportar la detenció de 31.492 persones migrants entre l’1 de gener i el 21 de març, cosa que representa un augment del 18% respecte al mateix període del 2020. En un comunicat, l’INM va dir que la xifra representa 4.779 migrants estrangers irregulars més, respecte als 26.713 detinguts en el mateix període del 2020.