D’un tret

Una nena de 7 anys, la víctima més jove de la violència militar a Birmània

  • Entre els 275 morts per la repressió violenta es comptabilitzen ja una vintena de menors

Una nena de 7 anys, la víctima més jove de la violència militar a Birmània
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una nena de 7 anys, que va morir ahir pel tret d’un soldat, s’ha convertit en la víctima més jove de la violència militar a Birmània, que ha causat almenys 275 morts, incloent-hi una vintena de menors, des del cop d’estat de l’1 de febrer. La petita, identificada com Khin Myo Chit, va morir dimarts en una localitat de l’estat de Mandalay després de rebre un tret a l’abdomen disparat per un militar mentre era asseguda a la falda del seu pare dins de casa seva, segons va informar aquest dimecres el mitjà Myanmar Now.

La germana gran de la víctima, Aye Chan San, va afirmar al mitjà que soldats i policies van irrompre a la seva vivenda a Aung Pin Le, a la ciutat de Chanmyathazi, i van preguntar si hi havia algú més a casa, després d’ordenar a tots que s’asseguessin. El pare va repetir que només eren sis persones i que eren tots a l’habitació, a la qual cosa un soldat va reaccionar acusant-lo de mentir i li va disparar, però la bala va impactar en la filla, segons el testimoni de la germana. Els soldats llavors van colpejar amb la culata dels fusells un dels germans, de 19 anys, i se’l van emportar. També van voler emportar-se la nena ferida, però els ho van impedir els seus familiars. «El meu pare no sabia què fer perquè tenia la nena als braços... Li van dir que els donés la nena», va relatar Aye Chan San, però ell s’hi va negar. La nena va ser portada amb urgència a l’hospital, però els metges no li van poder salvar la seva vida.

Dues persones més, una d’uns 30 anys i una altra d’uns 20, van ser mortes pels soldats a Aung Pin Le. Els veïns van afirmar que no sabien per què havien entrat els soldats al seu districte, perquè allà no s’havien produït protestes contra el règim aquell dia.

Notícies relacionades

La mort de la nena ha provocat una onada d’indignació i denúncies, incloent-hi les de l’ONG Save the Children i Yanghee Lee, l’antiga relatora de l’ONU per a Birmània. «¿És matar una nena de 7 anys la nova estratègia per a la seguretat de Birmània? Un nen de 14 anys també hi va morir recentment. A més nens de 14 i 16 anys morts de trets al cap», va afirmar Lee en el seu compte de Twitter.

En un comunicat, Save the Children va afirmar que el nombre de menors morts ascendeix a una vintena, incloent-hi un nen de 14 anys mort dilluns, i va expressar la seva preocupació pels almenys 17 menors que es troben detinguts i no estan rebent l’atenció adequada, incloent-hi l’accés a aliments. «Ens horroritza que els nens continuïn sent l’objectiu d’atacs contra manifestants pacífics. La mort d’aquests nens és especialment preocupant perquè van passar a casa seva, on haurien d’estar sans i estalvis», va destacar l’ONG. «El fet que tants nens morin gairebé diàriament mostra un menyspreu total per la vida humana per part de les forces de seguretat», va precisar Save the Children.

Temes:

Birmània