Coronavirus

El Brasil bat el seu rècord de morts per Covid, amb 3.250 un sol dia

  • Fiocruz demana restriccions durant 14 dies a 24 estats amb «alerta crítica» per l’ocupació d’ucis

El Brasil bat el seu rècord de morts per Covid, amb 3.250 un sol dia
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Brasil ha batut un nou rècord de morts per coronavirus al sumar-ne 3.251 només en l’última jornada, amb la qual cosa ja en són 298.676 els morts al país des de l’inici de la pandèmia, que té gairebé tots els estats en «alerta crítica» per l’ocupació d’unitats de crítics. Aquest nou rècord reflecteix el descontrol de la crisi sanitària al territori brasiler, que afronta la seva pitjor etapa amb 12.130.019 positius confirmats, 82.493 dels quals diagnosticats en les últimes 24 hores, mentre que 10.601.658 les persones han aconseguit superar la malaltia, segons el Ministeri de Salut.

El Brasil és el país més castigat per la Covid-19 en l’actualitat, que a més ha provocat el col·lapse del sistema de salut, amb falta de llits, metges i material per atendre els pacients afectats pel coronavirus. En aquest context, la Fundació Oswaldo Cruz (Fiocruz) ha demanat que tots les ciutats i estats en «alerta crítica» per l’ocupació de llits de uci amb afectats per Covid-19, un total de 24 –tots menys Amazones i Roraima–, restringeixin les seves activitats no essencials durant 14 dies.

Fiocruz ha instat a aquestes mesures per reduir la transmissió en un 40% i ha sol·licitat l’ús obligatori de mascaretes en almenys el 80% de la població. D’altra banda, organitzacions i professionals sanitaris han advertit en els últims dies de la crisi d’escassetat de medicaments per a la intubació en diferents estats. L’últim a sumar-s’hi ha sigut l’estat de São Paulo, on la Secretaria de Salut ha alertat aquest dimarts del risc de desproveïment del denominat ‘kit d’intubació’ a causa que el Govern no ha enviat els insummes. «Actualment, l’estat té un estoc estimat per a una setmana per als hospitals públics que atenen casos de Covid-19», ha lamentat l’estat de São Paulo, que ha sumat un miler de morts per coronavirus en l’última jornada i té més de 12.000 persones ingressades en unitats de crítics, informa el mitjà local G1. Per la seva banda, el Ministeri de Salut ha assegurat que ha començat a distribuir més d’1,4 milions d’unitats de medicaments per a la intubació arreu del país.

Notícies relacionades

L’oxigen és una altra de les preocupacions per atendre els afectats per Covid-19. Sis estats es troben en situació crítica per falta d’aquest bé, segons el Ministeri de Salut, Acre, Rondônia, Mato Grosso, Amapá, Ceará i Rio Grande do Norte.

La vacunació continua mentrestant al país amb més de 17 milions de dosis aplicades, amb 12,7 milions de persones amb almenys la primera dosi, segons el consorci de mitjans de comunicació que analitza l’evolució de la pandèmia. No obstant, el país no avança a la velocitat que els experts demanden per pal·liar el pitjor pic de la crisi sanitària i es preveu que el mes d’abril arribin al país menys dosis de les anunciades anteriorment, ja que les més de 57 milions de dosis totals pronosticades, ara s’han reduït a 47,3 milions, segons el Ministeri.