Drets humans

La Xina es queixa a l’ambaixador de la UE a Pequín de les sancions per Xinjiang

  • El país asiàtic respon aplicant les seves pròpies mesures restrictives a persones i institucions de la Unió Europea

40462464 60

40462464 60 / JORGE GUERRERO (AFP)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Xina va convocar l’ambaixador de la Unió Europea (UE) a Pequín, Nicolas Chapuis, per presentar-li una queixa formal per les sancions que Brussel·les va imposar dilluns a funcionaris xinesos pels suposats abusos de drets humans a la regió autònoma de Xinjiang, segons ha informat avui el Ministeri d’Exteriors xinès. El viceministre xinès d’Exteriors, Qin Gang, va condemnar en un comunicat el que considera «sancions unilaterals basades en mentides i notícies falses inconsistents amb la realitat i la llei» que ahir van provocar sancions de resposta per part de la Xina a deu persones, entre ells cinc europarlamentaris, i quatre institucions. Qin va instar la UE a «reconèixer la gravetat dels seus errors i corregir-los», així com a «abandonar la confrontació per no causar més danys als llaços entre els dos blocs».

Les sancions de la UE, les primeres que pren contra la Xina des de la matança a Tiananmen, el 4 de juliol de 1989, consisteixen en la congelació d’actius a la UE a quatre funcionaris xinesos i la prohibició d’entrar en territori comunitari, mentre s’impedeix a qualsevol entitat de la Unió posar a disposició dels sancionats fons comunitaris, directament o indirectament. Per la seva banda, la UE va qualificar dilluns d’«inacceptable» i «lamentable» la decisió xinesa de sancionar al seu torn persones i institucions dels Vint-i-set en resposta a l’acció de Brussel·les. Entre els sancionats per Pequín, que no podran entrar al país asiàtic, es troben els europarlamentaris alemanys Reinhard Bütikofer i Michael Gahler, el francès Raphaël Glucksmann, el búlgar Ilhan Kyuchuk i l’eslovaca Miriam Lexmann, a més d’altres polítics, investigadors i quatre institucions. Figuren també en la llista de sancionats els parlamentaris Sjoerd Wiemer Sjoerdsma, dels Països Baixos; el belga Samuel Cogolati i la lituana Dovile Sakaliene, així com l’investigador alemany Adrian Zenz –responsable de controvertits informes sobre Xinjiang– i el suec Bjorn Jerden.

La Xina ha reiterat en múltiples ocasions que els informes sobre Xinjiang elaborats per Zenz són «absolutes fal·làcies», i la setmana passada ja va advertir a la UE que imposar sancions al país asiàtic amb base en les seves afirmacions tindria conseqüències. Els informes de l’antropòleg –que assegura que en aquesta regió nord-occidental de la Xina se sotmet a treballs i esterilitzacions forçats i fins i tot es comet un genocidi– han sigut publicats per diversos mitjans occidentals i han servit com a base per a altres estudis recents, com el publicat recentment per l’institut Newlines, amb seu als EUA.

Notícies relacionades

En qualsevol cas, les sancions obren un conflicte diplomàtic de conseqüències imprevisibles i reiteren que Pequín no està disposat a cedir sobre el que considera els seus assumptes interns. En aquest sentit, el cap de la diplomàcia de la UE, Josep Borrell, va criticar ahir la Xina per «fer els ulls grossos en lloc de canviar les seves polítiques i abordar les nostres preocupacions legítimes». El polític espanyol va afegir que no hi haurà «canvis en la determinació de la Unió Europea de defensar els drets humans i de respondre a violacions i abusos greus amb independència d’on es cometin».

Després de l’anunci de les sancions de la UE, altres països, com els Estats Units, el Canadà i el Regne Unit, van adoptar les seves pròpies mesures restrictives contra Pequín pels suposats abusos de drets humans en el tracte als uigurs, minoria ètnica de confessió musulmana majoritària a Xinjiang.