Crisi sanitària mundial

Hongria aprova dues noves vacunes per combatre el coronavirus

  • El país centreeuropeu n’afegeix una de xinesa i una altra de l’Índia a les cinc ja disponibles

  • Les autoritats han fet una crida perquè voluntaris reforcin el personal sanitari

zentauroepp55825265 orban201112095351

zentauroepp55825265 orban201112095351 / POOL

1
Es llegeix en minuts

Hongria es disposa a afegir dues vacunes més a les cinc que ja està utilitzant per immunitzar la població del coronavirus. Encara no és clar quan començaran a injectar-se la xinesa Cancino (coneguda també com Convidecia) i l’índia CoviShield, la versió del fàrmac d’AstraZeneca, que s’uniran a la també xinesa Sinopharm i a la russa Sputnik V, malgrat que aquests medicaments no tenen el vistiplau per al seu ús a la Unió Europea (UE). Hongria ha adquirit, a més, les occidentals Pfizer-BioNTEch, Moderna i AstraZeneca, encarregades a través de Brussel·les.

El Govern conservador del primer ministre, Viktor Orbán, es va desmarcar aviat de la gestió en la compra i distribució de les vacunes per part de la Comissió Europea, davant el retard en l’enviament de dosis pactades prèviament amb les farmacèutiques.

Les infeccions estan augmentant al país, colpejat per la tercera onada, malgrat que proporcionalment l’índex de vacunació de la població és de les més altes de la Unió Europea.

Davant la situació d’emergència, les autoritats han fet avui una crida perquè voluntaris s’uneixin al personal dels hospitals del nord-oest del país, la zona més afectada i on es preveu que augmenti les pròximes setmanes la pressió hospitalària.

Reobrir l’economia

«Els departaments de la Covid-19 a gairebé tots els hospitals estan molt sobrecarregats. Hi ha escassetat de personal sanitari», ha dit Laszlo Szijjarto, president de la Cambra Mèdica d’Hongria.

L’expansió de la tercera onada és un gran desafiament per a Orbán, que pretén immunitzar la màxima quantitat d’hongaresos com abans millor per reobrir l’economia.

Notícies relacionades

«Hongria encara disposa de molts llits per tractar els pacients amb coronavirus», va dir Orbán divendres. «Encara no hem arribat a la meitat de la nostra capacitat», va afegir. «La pregunta és si hi ha prou metges i infermeres», va afegir.

Segons les últimes dades publicades pel Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties (ECDC), la incidència de contagis en 14 dies per cada 100.000 habitants a Hongria se situa en 934 casos, mentre que en les últimes dues setmanes es van registrar 207 morts per milió d’habitants a causa de la Covid. Amb aquestes xifres, el país és el tercer de la UE més afectat per la pandèmia en aquests moments.