49 dies del cop militar

Birmània suma 250 morts des de l’inici de la revolta

  • Els manifestants temen que les víctimes siguin moltes més al no saber res de centenars de detinguts per la policia

  • Dissabte a la nit se salda amb dos morts i tres ferits de molta gravetat als carrers de Rangun

Birmània suma 250 morts des de l’inici de la revolta
2
Es llegeix en minuts

Els birmans mantenen el pols amb la junta militar que el passat 1 de febrer van detenir la líder política del país, Aung San Suu Kyi, amb una estratègia d’incessant protestes nocturnes, però a un cost molt alt. Uns 250 birmans han mort ja víctimes de la dura resposta militar i policial, tot i que la xifra podria ser molt més alta, ja que centenars de persones han sigut detingudes i no es té en gaires casos cap informació sobre el seu destí.

La situació és especialment greu a Rangun, fins al 2005 capital del país però encara la ciutat més poblada de Birmània. Dos dels cinc milions d’habitants de Rangun estan sotmesos a la llei marcial, que els manifestants desobeeixen malgrat que les forces governamentals fan servir munició real en la seva resposta. En altres parts del país, les protestes consisteixen en ocasions en processons pels carrers amb espelmes o en vagues, com les que protagonitzen, per exemple, els professors i els empleats del ferrocarril, però a Rangun el llançament de còctels molotov i pedres contra la policia són cada dia que passa més comuns.

El clima de violència ha provocat que milers de persones surtin de la ciutat amb destinació a les seves províncies natals, però també és creixent el nombre de birmans que busca refugi als països veïns, com l’Índia i Tailàndia, que es preparen per a l’arribada de refugiats.

Segons l’Associació d’Assistència als Presos Polítics, dissabte van morir a Rangun com a mínim dues persones i unes altres tres van resultar greument ferides. A uns 80 quilòmetres, a Bago, van morir unes altres dues persones en xocs amb la policia, segons les mateixes fonts.

Mare de tres fills

Notícies relacionades

La mort pot sorprendre els birmans en qualsevol instant, tal com explica, per exemple, Myint Swe, que aquesta setmana acaba d’enviduar. La seva parella, Mar La Win, amb la qual tenia tres fills, va rebre trets tot just sortir de casa. El marit ni tan sols sap si va morir en aquell mateix instant. Quan va anar a recollir el cadàver, mostrava nombroses ferides, de manera que no descarta que fos torturada. El funeral per aquesta víctima s’ha realitzat aquest mateix diumenge. De fet, cada ocasió en què els birmans han d’anar al cementiri a dir adeu a una nova víctima no fa més que alimentar la determinació a seguir amb les protestes.

Els manifestants reclamen l’alliberament d’Aung San Suu Kyi, de qui es desconeix el parador des del passat 1 de febrer. En cas de ser detinguts s’exposen a judicis ràpids, sense gairebé garanties, i a condemnes de diversos anys de treballs forçats.

Temes:

Birmània