La situació de la pandèmia

Un de cada quatre morts al món per Covid-19 s’enterra al Brasil

• El país va tenir aquest divendres 2.815 defuncions i s’acosta als 300.000 casos fatals

• Més de la meitat de la població té por de contagiar-se en un país a punt del col·lapse hospitalari

Un de cada quatre morts al món per Covid-19 s’enterra al Brasil
3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El Brasil llisca pel pendent de la calamitat: gairebé un de cada quatre morts al món durant aquesta setmana per Covid-19 van ser enterrats en aquest país. El gegant sud-americà tanca aquest divendres amb 2.815 defuncions més i 90.570 casos positius. La quantitat total de víctimes fatals és de 290.314. A aquest ritme, els especialistes estimen que el març acabarà amb més de 300.000 de morts. Les infeccions s’acosten als 12 milions, segons el Consell Nacional de Secretaris de Salut (Conass).

El president Jair Bolsonaro s’obstina, no obstant, a treure gravetat als efectes de la pandèmia. Un sector dels partits de centre es va unir al Govern d’ultradreta per tenir una incidència política a canvi de frenar al Congrés tota temptativa de judici polític contra el capità retirat pel seu maneig irresponsable de la lluita contra el virus. Però Bolsonaro s’ha mantingut ferm en les seves crítiques als governadors estatals i alcaldes municipals que pertanyen a algunes d’aquestes formacions i han decidit prendre mesures dràstiques per reduir la circulació de les persones i la quantitat de contagis. A Rio de Janeiro s’ha arribat a prohibir l’ingrés a les platges perquè la ciutat meravellosa té el 95% d’ocupació dels seus llits de teràpia intensiva.

Situació dramàtica

Gairebé 5.600 municipis van advertir al president que «falta oxigen i medicaments necessaris per sedar als pacients que estan intubats». I temen el pitjor en els pròxims dies. El mandatari va respondre iradament. «¿On anirem a parar? ¿Haurà de prendre una decisió el Govern Federal abans que passi això? ¿Està la població preparada per a una acció dura en aquest sentit? ¿Què és difícil? ¿És donar llibertat al poble, és donar a la gent el dret a treballar?», va dir Bolsonaro al defensar, una vegada més, l’obertura il·limitada de l’activitat econòmica. «No és una dictadura. Alguns hipòcrites parlen de dictadura tota l’estona, alguns imbècils. Ara el caldo de cultiu de les dictadures és precisament la misèria, la gana, la pobresa, on el necessitat perd la raó. ¿Què estàs esperant? Arribarà el moment, tant de bo no arribi, però s’acabarà», li va dir a les autoritats estatals.

L’alt creixement de les morts suposa a hores d’ara una dificultat en el camí de la reelecció del capità retirat en els comicis de l’any que ve. Ni tan sols la decisió d’augmentar l’ajuda social de 40 dòlars mensuals a 46 milions de persones sembla que frena el descontentament amb la seva gestió. Una recent enquesta de la consultora Datafolha dona compte que un 56% dels brasilers considera que Bolsonaro no té capacitat per liderar el combat contra el virus. Al seu torn, el 79% dels enquestats creuen que la pandèmia s’ha descontrolat. Un 55% té por de contagiar-se.

Desconfiança cap al nou ministre

Bolsonaro va nomenar a meitat de setmana el cardiòleg Marcelo Queiroga com a nou ministre de Salut en reemplaçament del general Eduardo Pazuello, que no només va abandonar aquest càrrec molt qüestionat per la seva imperícia, sinó que haurà d’enfrontar diverses investigacions pel cost dels seus actes.

Notícies relacionades

Els mitjans de premsa són pessimistes respecte de la possibilitat d’autonomia de Queiroga, que és amic de la família presidencial. En una columna publicada aquest divendres per ‘Folha de San Pablo’, l’advocat Luís Francisco Carvalho Filho va assenyalar una cosa que repeteixen molts analistes: en els fets, el veritable ministre de Salut és Bolsonaro. Queiroga és una formalitat. «La convivència temporal de dos ministres de Salut és un capítol còmic de la tragèdia humanitària. Mai hi ha hagut tanta inacció. El país està vulnerable, ansiós, esgotat. Mai havia mort tanta gent».

L’única bona notícia que van rebre els habitants d’aquest país en les últimes hores està relacionada amb la vacuna d’AstraZeneca i Oxford: s’ha provat la seva eficàcia davant la variant brasilera de la Covid-19, que va fer estralls a la ciutat amazònica de Manaus.