Cambra dels Representants

Els EUA fan el primer pas per regularitzar la situació dels ‘dreamers’

  • La Cambra ha aprovat el projecte de llei, que beneficiarà 11 milions de persones

Els EUA fan el primer pas per regularitzar la situació dels ‘dreamers’
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Cambra de Representants dels Estats Units va aprovar aquest dijous la primera de les dues propostes que busquen legalitzar la situació irregular d’uns onze milions de persones, entre els quals, 2,3 milions dels coneguts com ‘dreamers’, migrants que van arribar quan eren nens i compten ja amb cert nivell d’estudis i arrelament al país.

Els demòcrates, amb majoria a la Cambra, van comptar amb el recolzament de fins a nou representants republicans per tirar endavant la coneguda com llei de promesa i somni americà, per 228 vots a favor i 197 en contra, mentre que també van tirar endavant una altra reforma amb què s’atorga estatus legal a centenars de milers de treballadors agrícoles.

El Partit Demòcrata confia que aquest tipus de projectes de llei independents siguin la millor manera de complir les promeses electorals del president, Joe Biden, per aconseguir la regularització de milions de migrants, ja que el pla originari del president dels Estats Units no compta amb gaires recolzaments entre les files republicanes i les forces estan molt igualades dins del Senat.

Notícies relacionades

Després de l’aprovació, el president dels Estats Units, Joe Biden, va qualificar el projecte com «un primer pas crític en la reforma del nostre sistema d’immigració i que proporcionarà un alleujament molt necessari» en els ‘dreamers’, per això va reiterar el seu recolzament i va felicitar la Cambra. Per als ‘dreamers’, els Estats Units «són la seva llar» i «són part del teixit nacional, fent contribucions vitals a les comunitats de tot el país». «Amb cada generació, els Estats Units s’han enriquit i enfortit amb una onada rere una altra de nous immigrants» i molts han treballat «incansablement en primera línia al llarg d’aquesta pandèmia per mantenir el nostre país a la superfície, alimentat i saludable, però es veuen obligats a viure amb por i incertesa a causa del seu estatus migratori». Per això, promet que la seva Administració treballarà per construir «un sistema d’immigració propi del segle XXI, basat en la dignitat, la seguretat i la justícia».

Si finalment aquests projectes adquireixen rang de llei, els que es van acollir al programa DACCA, que evita deportacions de migrants indocumentats menors d’edat, podran sol·licitar un període de residència de fins a deu anys si compleixen una sèrie de requisits, com obtenir un títol universitari, servir en l’Exèrcit durant dos anys o haver estat treballant almenys tres anys, explica la cadena CBS. Al seu torn, més de 300.000 persones que viuen als Estats Units sota diferents estatus d’ajuda humanitària podrien aspirar a la residència permanent si aconsegueixen complir alguns dels requisits, com haver residit al país durant tres anys.