Censura tecnològica

La Xina bloqueja l’app de missatgeria Signal

  • La plataforma utilitzada per crítics i dissidents per comunicar-se deixa de funcionar malgrat que de moment no hi ha una prohibició oficial

La Xina bloqueja l’app de missatgeria Signal
1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Signal era de les poques plataformes estrangeres que encara podien operar a la Xina, però això sembla que s’ha acabat. Tot i que Pequín no he emès cap comunicat oficial de prohibició, l’aplicació de missatgeria privada no funciona al gegant asiàtic des de dimarts.

Així ho va anunciar Greatfire, un grup que monitoritza la censura a la Xina, que va apuntar que els usuaris de la plataforma no podien accedir als seus missatges des de la nit de dilluns. No obstant, l’aplicació continua estant disponible a la botiga virtual dels iPhone d’Apple. Es desconeix si es tracta d’un bloqueig temporal o d’una prohibició total de l’‘app’.

Fuetejats per la vigilància permanent a la qual estan sotmeses les plataformes disponibles a la Xina, Signal s’ha convertit en un refugi comunicatiu per a activistes, grups pels drets humans, periodistes i dissidents crítics amb Pequín. Signal utilitza un sistema de xifratge que fa que les seves comunicacions siguin especialment segures. La seva popularitat es va disparar després que WhatsApp anunciés que canviava les seves condicions per compartir les dades dels seus usuaris amb Facebook, una cosa que van prometre que no farien.

Mur de censura

Notícies relacionades

La Xina aplica des de fa anys un sistema de censura a xarxes socials i aplicacions estrangeres conegut com el gran tallafocs. Els ciutadans del gegant asiàtic només tenen accés als serveis de plataformes tecnològiques nacionals que compten amb l’aprovació de Pequín, mentre que per poder accedir a la internet oberta que tots coneixem només poden recórrer a xarxes virtuals privades (VPN, en anglès) que canvien la seva localització.

D’aquesta manera, el Partit Comunista manté un ferri i estricte control sobre contingut que considera perillós com la pornografia o la informació que entra al país. A més dels mitjans estrangers, gegants com Google, Facebook, Twitter i WhatsApp estan prohibits. Ara, Signal se suma a la llarga llista negra de Pequín.

Temes:

Aplicacions Xina