LGTBI

Un tribunal declara inconstitucional el rebuig del Japó del matrimoni homosexual

  • Un tribunal afirma que és «un tracte discriminatori sense base racional» segons la Carta Magna nipona

Un tribunal declara inconstitucional el rebuig del Japó del matrimoni homosexual
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un tribunal del Japó ha declarat aquest dimecres inconstitucional la postura del Govern de no reconèixer el matrimoni entre persones del mateix sexe, en la que suposa la primera sentència d’aquestes característiques al país.

En la sentència emesa pel Tribunal de Districte de Sapporo, al nord del país, la jutge Tomoko Takebe afirma que el rebuig del matrimoni entre persones del mateix sexe constitueix «un tracte discriminatori sense base racional» i és contrari a l’article 14 de la Constitució japonesa, que garanteix la igualtat davant la llei. La sentència podria influir en el debat sobre el reconeixement del matrimoni homosexual en l’àmbit nacional al Japó, on actualment només és reconegut amb limitacions per algunes administracions municipals, entre les quals, la de Sapporo, que va emetre de forma pionera certificats per a aquestes unions, no vinculants nacionalment.

Els demandants, dues parelles d’homes i una de dones, formen part d’un grup de 13 parelles que van presentar demandes el Dia de Sant Valentí del 2019 a Sapporo, Tòquio, Osaka i Nagoya, al·legant que no reconèixer el matrimoni homosexual viola la Carta Magna, que recull la llibertat de matrimoni i la igualtat jurídica. El setembre del 2020 tres parelles més van presentar demandes a Fukuoka, i la d’avui és la primera sentència sobre aquesta qüestió.

Simpatitzants del moviment s’han congregat als afores del tribunal del nord del Japó, sostenint banderes amb l’arc de Sant Martí i una gran pancarta en la qual podia llegir-se: «Un gran pas cap a la igualtat en el matrimoni», en celebració de la sentència, que ha quedat immortalitzada pels objectius de la premsa local.

Les tres parelles de Hokkaido, on se situa Sapporo, van decidir presentar la demanda després d’intentar registrar-se com a parelles casades i ser rebutjades sota l’argument que els matrimonis entre persones del mateix sexe no tenen estatus legal al país.

Notícies relacionades

El Govern nipó es resisteix a legalitzar el matrimoni homosexual emparant-se en l’article 24 de la Constitució, que defineix el matrimoni «basat únicament en el consentiment mutu dels dos sexes», entenent que només pot ser entre un home i una dona.

Malgrat reconèixer la inconstitucionalitat d’aquesta interpretació, el tribunal de Sapporo ha rebutjat la petició d’indemnització que els demandants demanaven a l’Estat pel dany psicològic causat per la seva reticència a esmenar la llei per legalitzar els seus matrimonis.