Per l’onada migratòria

Biden demana als migrants que «no vinguin als Estats Units»

  • El president nord-americà respon a l’auge de menors d’edat no acompanyats que travessen la frontera amb Mèxic

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president nord-americà, Joe Biden, va demanar aquest dimarts als menors i famílies indocumentades que protagonitzen l’última onada migratòria als Estats Units que es quedin als seus països. «No vingueu [als Estats Units]. No marxeu del vostre poble, ciutat o comunitat», va dir Biden en una entrevista amb ABC News que s’emetrà aquest dimecres, però de la qual la cadena ha avançat avui algunes parts.

Aquest va ser el missatge que va donar Biden a l’auge de menors d’edat no acompanyats que en les últimes setmanes estan creuant sense papers de Mèxic a territori nord-americà malgrat el tancament de la frontera per les restriccions de la pandèmia. La Casa Blanca afronta una creixent pressió per respondre a la situació dels milers de menors indocumentats que es troben en centres de detenció de les autoritats frontereres o en albergs del Departament de Salut i Serveis Humans (HHS, en anglès).

Notícies relacionades

Segons la cadena CBS News, més de 4.200 nens immigrants no acompanyats es mantenien fins diumenge en instal·lacions de detenció de curt termini de l’Oficina de Duanes i Protecció Fronterera (CBP), entre les quals algunes no aptes per allotjar-hi menors. Davant aquesta situació, Biden va enviar a principis d’aquest mes una àmplia delegació dels seus assessors a visitar la frontera a l’estat de Texas i ha pres diverses mesures, com la de mobilitzar durant 90 dies l’Agència Federal de Maneig d’Emergències (FEMA) per atendre els menors. No obstant, la Casa Blanca s’ha resistit a descriure la situació a la frontera amb la paraula ‘crisi’, que sí que utilitza en canvi l’oposició republicana, i insisteix que es tracta d’un «desafiament» i un «gran problema».

Preguntat aquest dimarts per periodistes, Biden va descartar visitar «per ara» la frontera amb Mèxic. La situació està sent utilitzada com a arma política per l’oposició republicana, que culpa Biden i els seus anuncis migratoris de l’auge a la frontera.