Repressió violenta

Les protestes a Birmània deixen almenys 20 morts aquest dilluns

  • La xifra de víctimes mortals des del cop ascendeix a 183, segons l’AAPP

Les protestes a Birmània deixen almenys 20 morts aquest dilluns
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Almenys 20 persones van morir aquest dilluns per accions de les forces de seguretat contra els manifestants que protesten contra el cop d’Estat militar del passat 1 de febrer a Birmània. Cinc de les víctimes van morir durant les mobilitzacions a Mandalay, mentre que tres van morir durant la nit i les primeres hores del matí a Rangun, capital econòmica del país, i dos més van perdre la vida durant la tarda en aquesta mateixa ciutat, segons recull el diari ‘Frontier’.

A Mandalay es van comptabilitzar, a més, uns 50 ferits per la intervenció de la Policia contra manifestants pacífics, segons les xifres recollides per la l’Associació d’Assistència a Presos Polítics de Birmània (AAPP, per les seves sigles en anglès). Els morts són tres homes i dues dones víctimes dels trets amb munició real al barri de Maha Aung Myay, situat entre el centre de la ciutat i el riu Ayeyarwady, informa ‘Frontier’.

Dos civils més van morir a la localitat d’Aunglan, regió de Magwe, on també van resultar ferides sis persones, i a Aungpan, estat de Shan, es va registrar una altra víctima mortal.

A la regió de Bago van morir dos civils, entre els quals, un conductor de motocicleta que es va negar a aturar-se quan l’hi van demanar les forces de seguretat, que van disparar contra ell i el van matar.

Tres persones més van morir i deu estan ferides com a conseqüència dels trets de la Policia contra els manifestants concentrats per protestar contra la dictadura i convocats per professorat, personal sanitari, estudiants i monjos a Rangun. Dos manifestants més van morir durant la repressió de les manifestacions de la tarda.

Continuen les protestes

Les protestes continuen malgrat l’anunci diumenge que s’imposaria la llei marcial a diversos barris de Rangun, després dels greus disturbis de la jornada dominical, en què van morir almenys 38 persones, segons l’AAPP, tot i que el portal Myanmar Now eleva a 59 els morts esmentant fonts hospitalàries.

Aquest dilluns el país es va despertar amb talls del servei d’internet en gran part de Birmània, mentre que en altres àrees la connexió era intermitent, com a Rangun. El tall d’internet per part de les autoritats militars és habitual a les nits, però aquesta és la primera ocasió en què es feia durant el dia. Aquestes xifres es donen després que diumenge es convertís en el dia més violent des del cop d’Estat, amb un saldo de 74 víctimes mortals, tal com recull l’AAPP.

Almenys 183 persones han mort a causa de la repressió de les protestes contra el cop d’Estat i hi ha més de 2.175 detinguts, segons el balanç publicat diumenge per l’AAPP. Entre els detinguts hi ha la líder de facto del país, Aung San Suu Kyi, elegida democràticament i ara detinguda. Hi havia una audiència judicial contra Suu Kyi prevista per a aquest dilluns, però es va suspendre a causa del tall d’internet. Les xifres ofertes per l’AAPP assenyalen que aquest dilluns uns 100 manifestants van ser arrestats a tot el país, tot i que oficialment només van rebre els documents de detenció de 19 persones.

Notícies relacionades

Mentrestant, l’enviada especial de l’ONU per a Birmània, Christine Schraner Burgener, ha fet una crida a recolzar les manifestacions prodemocràtiques i ha revelat que ha rebut «relats descoratjadors d’assassinats i maltractaments de manifestants i tortura detinguts durant el cap de setmana». «La brutalitat fins i tot contra personal mèdic i la destrucció d’infraestructures públiques afecta greument les perspectives de pau i estabilitat», ha argumentat.

Per la seva banda, el relator especial de l’ONU sobre Drets Humans a Birmània, Tom Andrews, ha publicat a Twitter que està «devastat i indignat per les notícies sobre la mort del nombre més elevat de manifestants en mans de les forces de seguretat birmanes en un sol dia». «Els líders del cop no han d’estar en el poder, sinó rere les reixes. El seu recolzament monetari i el seu subministrament d’armes han de cessar immediatament. Insto els membres de l’ONU a atendre la meva crida a actuar», ha animat.

Temes:

Birmània