A Montauban

Sánchez i Macron rendeixen homenatge a Manuel Azaña en la seva primera cimera binacional

  • La trobada va acabar amb la firma d’un conveni de doble nacionalitat que permetrà als ciutadans binacionals conservar simultàniament el passaport francès i l’espanyol

  • La gestió de l’epidèmia i l’estratègia de vacunació figuren entre els reptes comuns dels dos líders europeus

Sánchez i Macron rendeixen homenatge a Manuel Azaña en la seva primera cimera binacional
3
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez
Irene Casado Sánchez

Periodista

ver +

Pedro Sánchez i Emmanuel Macron es van donar cita aquest dilluns a Montauban, al sud de França, per presidir la XXVI cimera franco-espanyola. Una ocasió per «celebrar un vincle històric, polític i humà molt fort entre els dos països», va resumir el president francès.

La creació d’un passaport de vacunació, l’estratègia d’immunització, el pla de reactivació econòmica, la transició ecològica i digital, la gestió i la seguretat de les fronteres interiors, així com la regulació de la immigració, van vertebrar l’agenda de la cimera, la primera des del 2017, quan François Hollande i Mariano Rajoy es van reunir a Màlaga. 

Aquesta vegada, el lloc triat té una forta càrrega simbòlica. Va ser a Montauban on Manuel Azaña, últim president de la República espanyola, va morir el 2 d’octubre de 1940. Des d’aleshores, la ciutat s’erigeix com un símbol de la història comuna dels dos països, un lloc de memòria per als exiliats espanyols que van mirar de buscar refugi a l’altre costat del Pirineu al final de la Guerra Civil. 

«És possible estimar dues nacions»

En homenatge a tots ells, Sánchez i Macron van firmar un conveni de doble nacionalitat que permetrà als ciutadans binacionals conservar simultàniament el passaport francès i l’espanyol –fins ara, Espanya exigia renunciar al francès per ostentar l’espanyol. «Els ho devem als 150.000 francesos que viuen a Espanya i als 190.000 espanyols a França», va explicar el mandatari francès després de la firma de l’acord. «És possible estimar dues nacions», va afegir Sánchez.

La trobada va ser clausurada amb una visita a la tomba de Manuel Azaña, una primícia històrica, ja que mai abans els presidents francès i espanyol havien rendit homenatge de manera conjunta al líder republicà. «Mai oblidarem els republicans espanyols que es van unir a la resistència francesa i ens van permetre continuar sent lliures», va insistir Macron durant la roda de premsa. 

«Un enfocament cooperatiu d’Europa»

«U enfocament cooperatiu «Espanya i França desitgen estrènyer els seus vincles de cooperació bilateral, al servei de la prosperitat, la seguretat i la mobilitat dels seus ciutadans», resa la declaració conjunta firmada pels dos mandataris. 

L’esmentada cooperació bilateral estaria estretament lligada a la gestió de l’epidèmia, a l’impuls de la vacunació i a la coordinació de la mobilitat segura a nivell europeu. «Compartim un enfocament cooperatiu d’Europa», «defensem un marc europeu per a la compra de vacunes», «[volem] multiplicar la nostra capacitat de fabricar-ne», va dir el president francès.

Atrapat per l’actualitat, Macron va anunciar, seguint els passos d’Itàlia i Alemanya, la suspensió temporal de la vacuna AstraZeneca a l’espera de l’informe de l’Agència Europea de Medicaments, previst per a aquest mateix dimarts. Espanya també s’ha afegit a la llista de països europeus que suspèn de manera «cautelar» la seva administració.

Sobre el passaport de vacunació, que Sánchez recolza de cara a la temporada turística i la posada en marxa del qual no convenç encara Macron, el president del govern espanyol va aclarir: «A mi no m’agrada el terme passaport perquè estem en un espai Schengen i el que volem és facilitar la mobilitat com més aviat millor, perquè a més és fonamental per a sectors com el turístic.»

Schengen i el tancament de passos fronterers

Notícies relacionades

La gestió de les fronteres i la mobilitat tenen una importància vital en dos fronts diferents: d’una banda, s’ha convertit en una eina per mirar de frenar la corba de contagis a nivell europeu; d’una altra, apareix com una qüestió essencial en la lluita contra la immigració clandestina. Al·legant una eventual amenaça terrorista lligada a la immigració il·legal, en els últims mesos les autoritats franceses han decretat unilateralment el tancament de 19 passos fronterers. Segons fonts diplomàtiques, Espanya hauria comunicat en diverses ocasions el seu «malestar» davant aquestes mesures. Així, la reforma i reforç de l’espai Schengen també van ser abordats al llarg de la cita franco-espanyola. 

La recuperació econòmica lligada a la transició verda i la construcció d’una Europa més social figuren entre els reptes que comparteixen els dos líders europeus. A causa de la crisi sanitària, els ministres d’Exteriors, Interior, Defensa, Justícia, Transports, Treball, Educació i Universitats van participar de forma telemàtica en la trobada.