Van detectar una fetor desconeguda

La publicació ‘Novaya Gazeta’ denuncia un atac químic contra la seva seu moscovita

  • Una potent fetor d’origen desconegut va obligar la direcció de la revista a evacuar la seu al centre de Moscou

  • Els treballadors d’aquest mitjà de comunicació pateixen regularment agressions, en alguns casos amb resultat de mort

La publicació ‘Novaya Gazeta’ denuncia un atac químic contra la seva seu moscovita
2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Una intensa i desagradable olor de claveguera ha obligat aquest dilluns al matí la direcció de la publicació d’investigació russa ‘Nóvaya Gazeta’ a evacuar la seva seu, situada en un cèntric barri de Moscou. Responsables i periodistes de la revista han expressat el seu total convenciment d’haver patit «un atac químic» que, segons ells, s’uneix a les repetides agressions que han patit els seus periodistes i col·laboradors en els últims anys, en alguns casos amb resultat de mort.

A primera hora de la tarda, una potent fetor emanava del portal de l’edifici que ‘Nóvaya Gazeta’ comparteix amb entitats estatals. El lloc es mantenia desert i només alguns operaris entraven i sortien carregant bosses. Nadezhda Prusenkova, del servei de premsa de la revista, ha assegurat telefònicament que tot va començar «entorn de les 10.30 del matí». «L’olor es percebia a l’entrada, a l’escala i al pis on està instal·lada la redacció», tot i que en alguns despatxos allunyats de la porta amb prou feines es notava. «Una vegada descartades hipòtesis com una possible avaria al clavegueram o una fuita de gas, es va decidir evacuar l’oficina», explica.

Atac químic

Notícies relacionades

Prusenkova no té cap dubte que es tractava d’un «atac químic» dirigit contra el seu mitjà de comunicació, i ha emfatitzat que l’olor és molt semblant a la que desprenia la casa i el cotxe de Yulia Latinina, una de les seves col·laboradores amb més renom, quan va ser atacada el 2017 per uns individus que van ruixar amb una substància química d’origen encara desconegut el seu automòbil i una finestra. Ella mateixa, i diverses persones del seu entorn familiar i el seu veïnat van patir posteriorment nàusees, diarrea i visió borrosa. «Gràcies a Déu que en aquesta ocasió no hi ha hagut ferits», destaca la portaveu.

Considerada com un dels baluards del periodisme independent a Rússia, ‘Nóvaya Gazeta’ publica investigacions i reportatges sobre corrupció entre l’elit que dirigeix el país i els abusos que cometen les forces de l’ordre. Quatre dels seus periodistes, incloent-hi la reportera Anna Politkóvskaya, centrada en Txetxènia, o l’experta en moviments neonazis Anastasia Babúrova, han perdut la vida assassinats. En alguns d’aquests casos s’ha especulat amb la possibilitat que hi hagin col·laborat les forces de seguretat russes en la materialització d’aquests crims. En altres episodis menys dramàtics tot i que orientats a acovardir, desconeguts han dipositat corones funeràries en els veïns a la seva redacció o col·laboradors han arribat a rebre caps de xai.