Protestes feministes

Milers d’australianes es manifesten contra la violència de gènere

  • En els últims mesos han sortit a la llum fins a sis casos diferents d’assetjament per membres de la classe política

  • El Govern obrirà una investigació per analitzar si les dinàmiques laborals del Parlament són sexistes

Milers d’australianes es manifesten contra la violència de gènere
2
Es llegeix en minuts

Milers de dones van sortir aquest cap de setmana als carrers de les principals ciutats australianes per protestar contra la violència sexual i la desigualtat de gènere a més de per criticar la gestió del Govern davant diversos casos d’abusos sexuals que han tingut lloc al Parlament del país. Es van convocar al voltant de 40 marxes sota el lema #March4Justice (marxa per la justícia). La més important es va celebrar a Canberra, la capital del país.

El mes de febrer passat, quatre dones van presentar denúncies contra un treballador del Ministeri d’Indústria per abús sexual. Entre elles hi ha Brittany Higgins, que va denunciar que l’home la va violar a l’oficina de la ministra al Parlament, després d’una festa el 2019 en què van participar diversos membres del partit. L’acusat va ser acomiadat i el primer ministre australià, Scott Morrison, es va veure obligat a demanar disculpes pel comportament del seu Govern amb Higgins. A més d’aquests casos, també s’ha destapat en les últimes setmanes una altra denúncia contra un legislador del partit laborista i, a principis de març, va sortir a la llum l’acusació contra Christian Porter, fiscal general i principal assessor jurídic del Govern, que va confirmar que l’any passat va ser denunciat per violar una menor de 16 anys amb la qual estudiava el 1988. Porter ha negat la seva culpa i ha assegurat que denunciarà la cadena ABC per fer pública l’acusació.

Segons informa AFP, les dones del partit laborista, a l’oposició, han obert una pàgina a Facebook per denunciar diferents situacions d’assetjaments i agressions sexuals contra diversos polítics del país. Així mateix, el Govern ha anunciat que obrirà una investigació independent per estudiar les dinàmiques de treball que es donen al Parlament. La investigació serà liderada per Kate Jenkins, la comissionada de discriminació sexual, que haurà d’entregar un informe amb recomanacions per canviar les pràctiques laborals internes.

«Ja n’hi ha prou»

Notícies relacionades

No obstant, la població australiana demana més, no només volen que es renovi la política, sinó que busquen un canvi complet de la societat. No són poques les veus que ja fa un temps que assenyalen la cultura política com sexista. «El sistema està trencat, el sostre de vidre es manté al seu lloc i hi ha errors significatius en les estructures de poder dins de la nostra institució», va explicar Higgins davant la multitud congregada a la capital aquest diumenge. «Vaig explicar la meva història per a, amb sort, protegir altres dones», va insistir.

Durant les manifestacions es podien veure pancartes amb consignes com «parar la violència contra les dones», «compromís amb el canvi» o el lema «ja n’hi ha prou». En les marxes també hi havia Grace Tame, nomenada australiana de l’any 2021 i supervivent d’abús infantil. «Els homes no són l’enemic, sinó els comportaments corruptes. Quan vegeu o sapigueu d’un abús, denuncieu-ho, no tingueu por», remarcava a la concentració que va tenir lloc a Tasmània.