‘superany’ electoral

Càstig per a la CDU de Merkel a les dues primeres eleccions regionals de l’any a Alemanya

  • Els democristians obtenen els pitjors resultats de la història a Baden-Württemberg i Renània-Palatinat

Berlin (Germany)  09 12 2020 - German Chancellor Angela Merkel during a session of the German parliament  Bundestag  in Berlin  Germany  09 December 2020  Members of Bundestag debated in a general discussion on the government s policy  (Lanzamiento de disco  Alemania) EFE EPA HAYOUNG JEON

Berlin (Germany) 09 12 2020 - German Chancellor Angela Merkel during a session of the German parliament Bundestag in Berlin Germany 09 December 2020 Members of Bundestag debated in a general discussion on the government s policy (Lanzamiento de disco Alemania) EFE EPA HAYOUNG JEON / HAYOUNG JEON

3
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez
Andreu Jerez

Periodista

ver +

La primera cita amb les urnes del ‘superany’ electoral del 2021 a Alemanya suposa un càstig electoral dur per a la CDU d’Angela Merkel: les enquestes a peu d’urna de la televisió pública dibuixaven aquest diumenge a la tarda una clara victòria d’Els Verds a l’estat del sud de Baden-Württemberg amb més del 30% dels vots davant els 23 punts dels democristians; a Renània-Palatinat, els socialdemòcrates de l’SPD s’imposen també amb claredat amb prop del 33% davant el 25% de la CDU.

El partit de Merkel –amb una pèrdua total d’uns deu punts si sumem les dues eleccions– obté els seus pitjors resultats històrics als dos estats federats. A falta del recompte del vot per correu –especialment alt als dos estats a causa de la pandèmia–, els dos comicis regionals confirmen una tendència a les enquestes durant les últimes setmanes: els conservadors estan patint un seriós desgast generat per la gestió de la pandèmia, el cansament de la població a causa de les restriccions, el pròxim adeu d’Angela Merkel i també una sèrie de casos de corrupció destapats els últims dies a les files democristianes i relacionats amb el cobrament de comissions a canvi de la mediació en favor d’empreses productores de mascaretes.

Minuts després de la publicació de les primeres projeccions, el secretari general de la CDU, Paul Ziemiak, reconeixia la derrota electoral des de la seu nacional del seu partit a Berlín. Ziemiak va justificar el càstig a les urnes per l’avantatge de liderar els governs en els actuals temps incerts generats per la pandèmia: Els Verds han governat a l’última legislatura a Baden-Württemberg en coalició amb la CDU i molt probablement podran escollir nous socis de govern si ho volen gràcies a la seva còmoda victòria.

A Renània-Palatinat, la CDU seguirà molt probablement a l’oposició: la primera ministra socialdemòcrata Malu Dreyer pretén reeditar el seu tripartit amb els ecoliberals d’Els Verds i els liberalconservadors de l’FDP. Aquests últims són un dels clars vencedors d’aquest diumenge. Milloren els seus resultats als dos estats i semblen treure partit de les crítiques llançades contra el govern federal de Gran Coalició pel que consideren una gestió desastrosa de la pandèmia.

Ultradreta estable

Mención especial mereix la ultradreta: malgrat registrar pèrdues de diversos punts als dos estats respecte a les últimes eleccions regionals del 2016, Alternativa per a Alemanya (AfD) obté resultats de dos dígits en els dos casos: més d’un 12% a Baden-Württemberg i al voltant del 10% a Renània-Palatinat. L’AfD apunta a més a ser la tercera força més votada als dos parlaments regionals, igual com ho és actualment al Bundestag.

Notícies relacionades

El resultat de la ultradreta sorprèn els analistes a l’haver acumulat divisions internes i escàndols al llarg dels últims anys. Aquests comicis fins i tot es van veure precedits per una filtració dels serveis secrets d’Alemanya sobre la seva intenció de vigilar l’AfD a tots els àmbits per considerar el partit una amenaça per al sistema constitucional del país. Un tribunal de Colònia ha prohibit, no obstant, vigilar la formació ultra mentre no hi hagi una resolució judicial al respecte.

Els resultats de l’AfD demostren que, malgrat les divisions internes i els constants escàndols, la ultradreta alemanya compta amb un sòlid espai electoral a la dreta de la CDU-CSU. El seu objectiu ara és intentar capitalitzar al màxim el desgast que la CDU probablement continuarà patint per la gestió de la pandèmia i l’impacte econòmic de les restriccions de la vida pública fins a les eleccions federals del setembre vinent.