Repressió de la junta militar

La policia mata almenys deu persones en les protestes contra el cop a Birmània

  • La violència policial causa 19 ferits a tot el país, la meitat dels quals en estat crític, i deté unes altres 36 persones

  • Segueixen les manifestacions contra el cop militar que va tombar el govern d’Aung San Suu Kyi, sota custòdia de l’exèrcit

La policia mata almenys deu persones en les protestes contra el cop a Birmània
3
Es llegeix en minuts

Almenys deu persones han mort i 19 han resultat ferides aquest dissabte durant les càrregues policials en les últimes protestes convocades a Birmània contra el cop d’Estat declarat el mes passat pels militars del país.

Cinc persones van perdre la vida en dues manifestacions convocades al centre financer del país, Rangun, i la localitat de Pyay, a la regió de Bago, mentre que unes altres quatre van morir durant una altra manifestació a primera hora d’aquest dissabte a la ciutat de Mandalay, on a més es van registrar 19 ferits, la meitat dels quals en estat crític.

Segons informen fonts del portal de notícies Myanmar Now, entre les víctimes de Mandalay es troben una dona i tres homes, entre els quals un monjo budista.

El desè mort va ser identificat a la regió de Magway, segons les fonts del portal, mentre que el saldo total de detinguts durant les últimes hores s’eleva ja a 36.

Segueixen les protestes

Malgrat la repressió, els manifestants han tornat durant les últimes hores als carrers de Mandalay, on desenes de milers d’enginyers i estudiants d’enginyeria van demanar a crits el final de la dictadura militar i l’alliberament dels líders detinguts, inclosa la líder ‘de facto’ del país, Aung San Suu Kyi, sota arrest.

«Les forces de seguretat estan mirant d’espantar-nos perquè no ens unim a les protestes de carrer en els pròxims dies», ha explicat a l’agència DPA Aung Myo Nyunt, un manifestant estudiantil de 20 anys a Mandalay. «Els seus esforços seran en va», ha assegurat.

Els soldats i la policia antiavalots han obligat els funcionaris i empleats públics en vaga en certs sectors a tornar a treballar, ja que el moviment de desobediència civil amenaça amb un col·lapse dels serveis, inclosos els de banca, salut, educació i transport. La junta va demanar a tots els bancs que reobrissin dilluns i va dir que es prendrien mesures si els prestamistes no obeïen.

Agressió contra periodistes

Així mateix, la junta militar ha intensificat la seva repressió contra els periodistes i contra els mitjans de comunicació. Així, l’Ambaixada d’Alemanya a Rangun ha demanat a les autoritats birmanes que s’assegurin que el periodista polonès de l’agència DPA, Robert Bociaga, detingut dijous per les autoritats al centre del país, rep «un tracte just i humà».

«L’Ambaixada, també en nom de l’Ambaixada de Polònia a Bangkok, ha sol·licitat formalment a Birmània que informi sobre el parador exacte del ciutadà polonès detingut, que li concedeixi accés consular immediat i que proporcioni informació per escrit sobre el motiu de la seva detenció i entrega de càrrecs», ha informat l’Ambaixada en el seu compte de Facebook.

El reporter, de 30 anys, va ser presumptament colpejat i ferit durant el seu arrest, segons un altre periodista de Khit Thit Media. Les fotos que acompanyaven el missatge mostraven Bociaga envoltat per una dotzena d’homes uniformats i aixecant les mans per protegir-se.

Escalada de repressió

Notícies relacionades

Des que va començar el cop, més de 80 persones han sigut assassinades, segons les Nacions Unides, i la xifra de persones detingudes supera les 2.000, segons l’Associació d’Assistència a Presos Polítics (AAPP, per les seves sigles en anglès). Les detencions a més han afectat també els més vulnerables i ONU Dones ha denunciat que sis dones han mort i prop de 600 han sigut detingudes durant les protestes.

En la mateixa línia, el Fons de les Nacions Unides per a la Infància (UNICEF) ha recalcat a través de la pàgina de Facebook de la seva filial a Birmània que la situació «continua escalant de manera alarmant» i que almenys nou menors d’edat han mort. Així mateix, estimen en 700 la xifra de menors arrestats i denuncien que a molts se’ls ha negat l’accés a un advocat.

Temes:

Birmània Àsia