Augmenta la seqüela de morts al Brasil i els Bolsonaro rebutgen les prevencions contra el virus

«Posin-se la mascareta al cul», brama el diputat Eduardo Bolsonaro i el seu pare, el president, assegura que el país viu un «estat de setge» per les restriccions

afp 1ee2lc

afp 1ee2lc / EVARISTO SA (AFP)

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El Brasil va tenir una altra jornada esborronadora, amb 2.207 morts per Covid-19. El ritme espanta bona part de la societat, malgrat la indiferència del president, Jair Bolsonaro. Es tracta d’una mitjana de 1.705 defuncions cada 24 hores en l’última setmana i un ritme de més de mil casos letals durant els últims 50 dies. Des del començament de la pandèmia han perdut la vida 273.124 persones. La quantitat d’infectats és fins ara d’11.284.269. En un context de desbordament dels hospitals, desesperació col·lectiva i noves restriccions a la mobilitat, els Bolsonaro, pare i fill, van tornar a fer-se veure. «Posin-se la mascareta al cul», va bramar el diputat Eduardo Bolsonaro quan un grup de periodistes li va assenyalar que tenia la cara desprotegida. El legislador havia viatjat a Israel per trobar-se amb el primer ministre, Benjamin Netanyahu. Durant la mateixa reunió, un funcionari israelià va haver de demanar al ministre d’Exteriors brasiler, Ernesto Araújo, que es col·loqués un tapaboques abans saludar el seu homòleg, Gabi Ashkenazi. Malgrat la sintonia política que comparteixen Netanyahu i el visitant, l’amfitrió li va haver d’explicar que l’èxit en la campanya de vacunació del país va obeir a la capacitat preventiva del Govern. Al contrari del que passa al Brasil on, fins al moment, s’ha immunitzat el 5,8% d’una població de més de 210 milions d’habitants.

Per la seva banda, el cap d’Estat va comparar els rigors imposats per alcaldes i governadors estatals amb un «estat de setge». El capità retirat ha perdut la compostura des de la reaparició pública de Luiz Inácio Lula da Silva, dimecres passat. A més d’atacar l’expresident, va tornar a la càrrega contra els defensors de cert confinament. Al seu criteri, aquestes accions demostren «que és molt fàcil imposar una dictadura» al Brasil. «Una petita part de la societat pot fins i tot quedar-se a casa més temps, però la gran majoria no pot. No pot produir res més, tots patiran. Soc el garant de la democràcia. Utilitzen el virus per oprimir-la, per trencar l’economia».

Amenaces

Més enllà dels rampells del president, la realitat apressa. A diverses ciutats de São Paulo, la regió més poderosa d’aquest país, comencen a repetir-se les situacions d’hospitals sense capacitat per garantir un llit a la unitat de cures intensives a desenes de casos positius. En aquest context les autoritats paulistes van decidir que a partir de dilluns que ve tornarà a regir un pla de rigoroses restriccions, amb toc de queda, prohibició d’accés a platges i parcs, així com limitacions per a les activitats considerades no essencials. La Policia Militar ha de sortir al carrer per dispersar eventuals aglomeracions.

Notícies relacionades

Bolsonaro s’ha oposat a aquestes mesures, que van rebre l’any passat el suport del Tribunal Suprem. La paralització de les activitats, va dir, està provocant casos de suïcidi. «Preveig un problema greu al Brasil». No vull dir quins són aquests problemes, perquè no vull que diguin que estic fomentant la violència, però tindrem seriosos problemes». Bolsonaro va advertir que les Forces Armades segueixen el que està succeint i va recordar a la població que ell és el «cap suprem» d’aquestes institucions. Al llarg de la pandèmia, el president va recolzar les manifestacions a Brasília a favor del tancament del Parlament i sancions contra el Tribunal Suprem.

D’acord amb l’escriptor Ruy Castro, fins ara Bolsonaro només ha utilitzat els micròfons per mentir fins avui. «Només pot parlar en plataformes preparades, on cada una de les paraules provoca un cor dels seus seguidors». En un article publicat al diari ‘Folha’, Castro va considerar que la classe política dirigent que rebutja el president ha de seguir el camí que acaba d’iniciar Lula i desafiar-lo amb fets, xifres i arguments. «Quan a Bolsonaro li comenci a sortir escuma per la comissura de la boca és perquè només caldrà engabiar-lo».