Drets humans

L’Eurocambra declara la Unió Europea zona lliure per al col·lectiu LGBTIQ

  • Una nova resolució respon a la creixent discriminació contra aquest col·lectiu en països com Polònia i Hongria

 

  / EFE / ANTONIO LACERDA

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Dos anys després que el primer de més de 100 ajuntaments i regions de Polònia es declarés «zona lliure de LGBTIQ», el ple del Parlament Europeu ha contraatacat declarant el conjunt de la Unió Europea com a «zona de llibertat» per a un col·lectiu que, tot i que ha vist créixer la seva acceptació social en els últims anys, també se sent cada vegada més discriminat.

«Les persones LGTBI en tota la UE han de disfrutar de la llibertat de viure i mostrar públicament la seva orientació sexual i identitat de gènere sense por de la intolerància, la discriminació o la persecució, i les autoritats de tots els nivells de govern en tota la Unió han de protegir i promoure la igualtat i els drets fonamentals de tots, incloses les persones LGTBI», reivindica la resolució que va rebre 492 vots a favor, 141 en contra i 46 abstencions.

Oposició de l’extrema dreta (amb Vox)

Entre els eurodiputats que s’hi han oposat figuren els Conservadors i Reformistes Europeus (ECR), començant per la ultradreta polonesa i els eurodiputats de Vox, així com el grup d’Identitat i Democràcia que aglutina l’Agrupació Nacional de Marine Le Pen, la Lliga de Matteo Salvini i Alternativa per Alemanya, entre d’altres.

Notícies relacionades

El text alerta de la creixent discriminació a Polònia, amb atacs i un discurs d’incitació a l’odi promogut per autoritats i càrrecs públics, inclòs el president, i de mitjans afins al Govern. La declaració també denuncia la detenció d’activistes i la prohibició de manifestacions de l’orgull gai i advoca per utilitzar el reglament aprovat recentment per protegir el pressupost europeu com a càstig.

La resolució no es queda només a Polònia. També alerta dels problemes a Hongria i esmenta la resolució adoptada a la localitat de Nagykáta el novembre del 2020, on van prohibir la «disseminació i promoció de la propaganda LGBTIQ» així com l’aprovació d’esmenes constitucionals per restringir encara més els drets de les persones d’aquest col·lectiu. Per combatre aquesta deriva, la Comissió Europea va adoptar el novembre passat una estratègia que pretén garantir-los seguretat i igualtat.