Escàndol al Regne Unit

Enric i Meghan posen en evidència la tenebrosa relació entre la reialesa i la premsa

  • La parella argumenta que va abandonar el Regne Unit pel racisme d’alguns mitjans de comunicació

  • Els membres de la Casa Reial viuen aterrits pel que puguin dir en contra seu els tabloides

Enric i Meghan posen en evidència la tenebrosa relació entre la reialesa i la premsa
2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Una de les raons al·legades pels ducs de Sussex per marxar del Regne Unit va ser el racisme a la premsa britànica. La persecució de certs diaris ha sigut constant des que Meghan Markle va fer la seva aparició el 2016. Ja aquell any, Rachel Johnson, germana de l’actual primer ministre, comentava al ‘Mail on Sunday’ que si els nòvios tenien fills «els Windsor espessiran la seva aiguada, tènue sang blava i la pàl·lida pell i el cabell taronja dels Spencer, amb un ric i exòtic ADN». Això d’«exòtica» va ser durant un temps la forma d’al·ludir a Markle i el seu color de pell.

 A l’entrevista amb la CBS, que ja han vist més de 49 milions de persones al món, Enric va parlar de l’«invisible contracte» entre Palau i la premsa. Una tenebrosa relació que ve de lluny. Els membres de la reialesa, inclòs el seu pare, estan aterrits pel que puguin dir en contra seu els tabloides. «Si els convides a vi i a sopar i dones accés total als reporters, llavors tindràs una premsa més favorable». La reialesa necessita la premsa, però, «hi ha un nivell de control basat en la por que existeix des de fa generacions».

 Cost humà

Enric i Meghan van plantar cara. L’octubre del 2019, la duquessa va demandar el ‘Daily Mai’l per publicar una carta privada que va enviar al seu pare, judici que ha guanyat. El príncep va fer llavors una declaració contra el comportament de la premsa, recordant que «hi ha un cost humà en tota aquesta incessant propaganda, especialment sabent que és falsa i maliciosa. Tot i que hem continuat posant bona cara, no puc descriure que dolorós que ha sigut». Avisava que ho estaven passant malament, una cosa confirmada ara. Ell ha denunciat ‘The Sun’ i el ‘Daily Mirror’ per punxar el seu mòbil en el passat.

 Marxa enrere

Notícies relacionades

Després de l’entrevista, dilluns Ian Murray, director de la Societat d’Editors, que agrupa 400 publicacions nacionals i regionals, va retreure als Sussex fer l’acusació de racisme «sense aportar proves», una cosa «inacceptable». La premsa britànica, afegia, «té un orgullós historial de denúncia del racisme».

Dimecres la junta directiva va fer marxa enrere. La declaració de Murray «no reflecteix el que tots sabem: que hi ha molta feina a fer als mitjans per millorar la diversitat i la inclusió». Les directores de tres diaris, ‘The Guardian’, ‘Financial Times’ i ‘HuffPost UK’, ja s’havien desmarcat abans, reconeixent que, igual com altres institucions britàniques, la premsa també s’ha d’esforçar més a combatre el racisme.