Gir judicial al Brasil

El Suprem anul·la les condemnes a Lula i li obre les portes a les presidencials

  • Un jutge de l’alt tribunal restitueix els drets polítics de l’exmandatari brasiler

  • El líder esquerrà podria ser el principal rival de Bolsonaro a les eleccions del 2022

El Suprem anul·la les condemnes a Lula i li obre les portes a les presidencials
2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El 2011 va haver de lluitar contra un tumor a la laringe. El desembre passat, li van detectar la Covid-19 a l’Havana. Entre aquests dos episodis, Luiz Inacio Lula da Silva, dues vegades president del Brasil, havia perdut els seus drets polítics. Un jutge del Tribunal Suprem Federal (TSF), Edson Fachin, els hi acaba de restituir i Lula podrà competir a les presidencials del 2022 com una alternativa a la reelecció de Jair Bolsonaro. Fachin va anul·lar les sentències dictades en el marc de la mega causa Lava Jato. La seva decisió ha provocat un previsible terratrèmol polític, especialment al Govern d’ultradreta i els seus tentacles als tribunals. De fet, el fiscal general, Augusto Aras, apel·larà la decisió.

Fachin ha estimat que Lula, de 75 anys, i dues vegades condemnat per un tribunal de Curitiba, una ciutat que va abraçar la causa de Bolsonaro, haurà de ser jutjat novament a Brasília. L’expresident havia sigut primer condemnat pel jutge Sergio Moro. Després, un tribunal de segona instància va ratificar la sentència contra el líder del Partit dels Treballadors (PT) i li va impedir presentar-se a les eleccions del 2018 que van aplanar a Bolsonaro el camí al Palau Planalto.

Una causa marcada per la sospita

L’acusació que va pesar llavors sobre l’excap d’Estat va ser de corrupció i blanqueig de diners, tot i que no es va presentar cap prova fefaent. Se’l va sentenciar per tenir un apartament al balneari paulista Guarujá que Lula mai va habitar. El cas va tenir des dels seus inicis la marca de l’escàndol, com va quedar demostrat quan van sortir els missatges privats entre Moro i el fiscal Deltan Dallagnol.

Tres anys després de la segona sentència a 12 anys de presó, un integrant del TSF ha afirmat que els delictes imputats a Lula no corresponen als fets que van involucrar directament l’empresa estatal Petrobras. El 2014, i com a preludi a la destitució de la presidenta Dilma Russeff, va esclatar el Lava Jato, una sèrie de causes que porten el nom d’un lloc de rentat de cotxes on un canvista es dedicava també a rentar diners de la corrupció.

Notícies relacionades

No va deixar de ser llavors una paradoxa el fet que Moro es va valer de tres reformes processals promogudes pel mateix PT: la delació premiada, l’aplicació de la presó preventiva per temps indeterminat i l’execució de les sentències en primera instància i abans de la possibilitat de ser apel·lada. Quan Bolsonaro va premiar Moro amb el Ministeri de Seguretat i Justícia, es va fer més evident a un sector de la societat que el cas Lava Jato va servir en part per treure l’expresident del mig quan el 2018 encapçalava les enquestes.

Repercussions

En una clara demostració de com estan bufant els vents de la política al Brasil, l’actual president de la Cambra, Arthur Lira, va dir que Lula pot fins i tot merèixer la seva absolució, però Moro mai. El gran dubte, de cara el futur immediat, és si Lula lluitarà sol per la presidència o buscarà una aliança amb sectors de centre i centreesquerra per garantir-se la victòria contra Bolsonaro.