Molta precaució

Els EUA diuen que els vacunats de Covid es poden reunir sense mascareta

  • L’equip d’experts que assessora el Govern assenyala que les persones vacunades es poden trobar en interiors però han de portar mascareta pel carrer

2
Es llegeix en minuts

Les persones totalment vacunades contra la Covid-19 es poden reunir en petits grups amb altres persones vacunades sense necessitat de portar mascaretes, però les han de continuar utilitzant fora de casa. Així ho ha assegurat aquest dilluns el Centre per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC) dels Estats Units, el grup d’experts que assessora el Govern de Joe Biden.

La directora del CDC, Rochelle Walensky, va dir durant una sessió informativa que les noves orientacions de l’agència per a les persones totalment vacunades estipulen que també poden visitar persones no vacunades i de baix risc d’una altra llar sense mascaretes.

Màxima precaució

El CDC va aconsellar a les persones totalment vacunades que continuessin prenent moltes precaucions, com evitar les reunions en persona de mida mitjana i gran, portar mascaretes quan visitin persones no vacunades de diverses llars o portar mascaretes quan estiguin amb persones amb risc de tenir Covid-19 greu.

«És important adonar-se que encara més del 90% de la població no està vacunada, i aquesta és la nostra responsabilitat per assegurar-nos, en el context de 60.000 nous casos al dia, que protegim els que continuen sense vacunar i són vulnerables», va dir Walensky.

Les directrius de salut pública aborden la manera en què les persones vacunades poden reprendre amb seguretat algunes activitats i contactes més normals amb persones alienes a les seves llars mentre el coronavirus continua circulant àmpliament.

Vacunes per a 30 milions

Les recomanacions arriben en un moment en què uns 30 milions de persones, o el 9,2% de la població nord-americana, han sigut totalment inoculades amb les vacunes Covid-19 fabricades per Pfizer Inc/ BioNTech SE, Moderna Inc i Johnson & Johnson, segons dades del CDC.

Gairebé el 18% de la població nord-americana, és a dir, 58,9 milions d’adults, ha rebut almenys una dosi de la vacuna Covid-19.

Les vacunes contra la Covid-19 actualment autoritzades eviten que les persones emmalalteixin, però no necessàriament que s’infectin. Les dades sobre si les persones vacunades poden continuar transmetent el virus a persones sense protecció són escasses.

Ús de mascaretes

Els CDC van recomanar prèviament que les persones utilitzin mascaretes en tot moment quan no es puguin mantenir a una distància mínima d’1,83 m d’altres persones, o en tot moment en interiors que no siguin les seves pròpies llars.

Notícies relacionades

El mes passat, els CDC van aconsellar que les persones que s’haguessin vacunat en els últims tres mesos es podien saltar la quarantena estàndard de 14 dies després de l’exposició a algú amb Covid-19, sempre que es mantinguessin asimptomàtics.

Algunes ciutats i estats han començat a aixecar les restriccions per pandèmia en les últimes setmanes, en contra del consell dels experts en salut pública, que diuen que les mesures s’haurien de mantenir fins que moltes més persones es vacunin, ja que el nombre de casos continua sent alt i les variants del virus més contagioses s’estan fent prevalents en gran part del país.