Consulta popular

Els suïssos aproven en referèndum la prohibició del vel femení

La iniciativa ‘antiburca’ ha partit de la formació conservadora Unió Democràtica de Centre

1
Es llegeix en minuts

El resultat preliminar del plebiscit d’aquest diumenge a Suïssa sobre la prohibició de qualsevol tipus de vel al rostre de les dones apunta a una victòria del «sí» per un 52,7% a favor davant un 47,3% en contra, segons els percentatges recollits per Swiss Info, a poques hores d’acabar el recompte. Fins ara, 17 dels 26 cantons que conformen el país han aprovat la mesura, que necessitava una majoria tant en el percentatge de població com en el nombre de cantons.

El resultat implica que la prohibició ara s’ha d’incorporar a la Constitució per després ser aplicada a restaurants, botigues i espais públics. La iniciativa ha sigut impulsada pels diputats de la formació conservadora Unió Democràtica de Centre (UDC), que vol prohibir l’ús del burca o el nicab, així com altres formes no religioses d’ocultar el rostre, i ha sigut rebutjada per la resta de partits de l’espectre polític suís.

Des de l’UDC, per contra, s’argumenta que aquesta prohibició contribuiria a impedir atemptats terroristes i altres formes de violència, i facilitaria la promoció de la igualtat de gènere alliberant les dones que estan «controlades, oprimides i captives».

Notícies relacionades

El comitè impulsor de la iniciativa ha aplaudit la victòria de la iniciativa antiburca. Jean-Luc Addor, diputat de la Unió Democràtica de Centre ha saludat «totes les personalitats d’esquerra i musulmanes que s’han atrevit a comprometre’s amb aquesta iniciativa alliberadora per a les dones». Així mateix, Addor estima que el text ha pogut reunir un ampli front que va molt més enllà de les files de l’UDC. «Alguns musulmans han entès que el nicab és una manifestació ostentosa de l’Islam radical», diu.

Cal recordar que els suïssos van aprovar en referèndum fa 12 anys una proposta, recolzada per la dreta, per prohibir la construcció de nous minarets. Al centre de la campanya se situava un controvertit cartell que mostrava una dona abillada amb un burca, amb minarets amb forma de míssil de fons.

Temes:

Suïssa