Cita a Pequín de 3.000 delegats

La Xina exhibirà el seu èxit contra la Covid-19 en la seva cita parlamentària anual

  • El gegant asiàtic és lliure de contagis des de fa un mes i la seva economia, tot i que molt ressentida, va créixer l’any passat

  • La imatge del país s’ha deteriorat a Occident per la seva opacitat amb la pandèmia, la seva política repressiva a Hong Kong i contra els uigur

La Xina exhibirà el seu èxit contra la Covid-19 en la seva cita parlamentària anual
2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La foto de la inauguració de l’Assemblea Nacional Popular certificarà l’èxit: els més de 3.000 delegats sota el sostre del Gran Palau del Poble després d’arribar de tots els racons del país són una saludable excepció en un món sotmès a restriccions de moviment i reunió. La Xina inaugura avui la seva sessió parlamentària anual amb sobrades raons per a la satisfacció i no és previsible cap moderació. 

 No ha sigut necessari retardar-la, com va succeir l’any passat, quan va servir per segellar la tornada de la vella normalitat. La Xina no compta cap contagi des que el rebrot del nord va ser sufocat el mes passat, però els delegats i periodistes acreditats han passat per diversos tests i aïllaments en l’última setmana.

La recepta contra el coronavirus no només ha servit per evitar la dolorosa factura de vides, sinó per tornar l’economia als raïls. La xinesa va ser l’única que va créixer l’any passat entre les grans.  Va ser a penes un 2,3%, la més baixa en dècades, però suficient per salvar un exercici que va néixer amb les pitjors perspectives i que envegen els Estats Units, amb una contracció del 3,5%, i la Unió Europea, que va fregar el 7% negatiu.  

Fastos del centenari

 La coincidència d’aquesta edició amb els fastos del centenari de la fundació del Partit Comunista de la Xina també permetrà enaltir èxits llargament perseguits, com l’erradicació de la pobresa extrema. Entre els deures pendents figura la reducció de les desigualtats socials que han deixat quatre dècades de desenvolupisme i que són encara més indigeribles en un país nominalment comunista.  

 La cimera també servirà per aprovar el nou pla quinquennal que fixa les línies mestres de la política i l’economia i que preveu convertir la Xina en un país d’alts ingressos el 2025 i doblar la seva renda per càpita una dècada més tard. L’èmfasi descansa en el consum intern davant les tradicionals exportacions de la fàbrica global i l’autosuficiència tecnològica per blindar-se contra un món hostil.

Retallada de llibertats

Notícies relacionades

La política frontista de Donald Trump ha sigut rellevada per la diplomàcia més ortodoxa de Joe Biden, però les dues superpotències assumeixen que el context empeny al conflicte. La imatge xinesa, que hauria d’estar recollint les lloances per la seva gestió contra el coronavirus, ha caigut als seus mínims històrics a Occident per les trapelleries en les primeres setmanes de la pandèmia, els seus excessos a Xinjiang amb l’ètnia musulmana uigur, la retallada de llibertats a Hong Kong i l’empresonament de dos canadencs per motius no aclarits.  

 És previsible que a l’assemblea s’aprovi la reforma electoral de Hong Kong que reduirà encara més el marge d’acció de l’oposició política. El president, Xi Jinping, ja va anunciar fa setmanes una revisió integral que reservi als «patriotes» els llocs clau en els poders judicial, legislatiu i executiu. Serà l’últim gir inesperat després de la llei de seguretat nacional, aprovada l’any passat, que va liquidar les violentes protestes que havien devastat l’economia i la pau social de l’excolònia.  

Temes:

Xina Coronavirus