Crisi sanitària global

Itàlia bloqueja l’enviament de vacunes d’AstraZeneca produïdes al seu territori a Austràlia

  • El país es converteix en el primer de la UE a prendre una decisió d’aquest tipus i compta, a més, amb el recolzament de la Comissió Europea

  • Roma s’ha acollit a la normativa de Brussel·les sobre control de les exportacions dels fàrmacs produïts en territori comunitari

Itàlia bloqueja l’enviament de vacunes d’AstraZeneca produïdes al seu territori a Austràlia
2
Es llegeix en minuts

Itàlia ha bloquejat l’enviament a Austràlia de 250.000 dosis de la vacuna d’AstraZeneca fabricades a la planta d’Anagni, a prop de Roma, i s’ha convertit així en el primer país de la Unió Europea (UE) a prendre una decisió d’aquest tipus, des que Brussel·les va aprovar el mecanisme sobre el control de les exportacions dels fàrmacs produïts en territori comunitari. Itàlia va traslladar la setmana passada la seva decisió a la Comissió Europea, i l’Executiu comunitari, que té l’última paraula, no s’ha oposat a la prohibició decretada pel Govern del primer ministre, Mario Draghi.

L’Executiu comunitari va aprovar el mecanisme després de la polèmica amb AstraZeneca pel seu anunci que durant el primer trimestre anava a subministrar menys de la meitat de les dosis pactades amb Brussel·les i la sospita que la farmacèutica va vendre al Regne Unit vacunes que corresponien als països de la UE.

La mesura obliga les farmacèutiques a avisar amb anterioritat les autoritats nacionals sobre quantes dosis fabricades al seu territori volen exportar a tercers països, amb dades sobre el volum del contingent, el lloc de producció i lloc de destinació, i els països han de decidir en 48 hores si permeten o no la venda, tot i que han de consultar prèviament la Comissió Europea. Les dosis es poden bloquejar si es considera que la quantitat que es vol exportar és tan elevada que posa en risc el subministrament de vacunes a la UE.

Preservar els acords

El mecanisme de control d’exportacions va provocar una crisi política entre Brussel·les, Dublín i Londres, pel permís inicial que la Comissió Europea va donar per poder bloquejar l’exportació de vacunes entre la República d’Irlanda i Irlanda del Nord. Brussel·les va haver de rectificar d’immediatdesprés de les converses telefòniques que Von der Leyen va mantenir amb el primer ministre britànic, Boris Johnson, i l’irlandès, Micheál Martin, sobre una decisió que anava en contra de l’esperit de preservar els Acords de Divendres Sant, que les negociacions del Brexit tant han volgut preservar.

La decisió d’Itàlia es produeix pocs dies després que Draghi, que va assumir el càrrec de primer ministre el mes passat, digués als seus companys líders de la UE que el bloc necessitava accelerar les vacunes i prendre mesures enèrgiques contra les companyies farmacèutiques que no van complir els subministraments promesos.

Lent progrés

Notícies relacionades

Els països de la UE van començar el procés de vacunació a finals del mes de desembre passat, però s’estan movent a un ritme molt més lent que altres nacions, inclosos Israel i el Regne Unit, exmembre de la UE. Les autoritats han responsabilitzat del lent progrés, en part, els problemes de subministrament amb els fabricants clau.

A Itàlia, 1,52 milions de persones ja han sigut vacunades, majoritàriament personal sanitari i persones d’edat avançada. Amb una població d’uns 60 milions, el país ja ha injectat 4,8 milions de dosis en total.