REPTE MIGRATORI

Frontex no aclareix els dubtes sobre les seves actuacions a l’Egeu

  • El director de l’agència insisteix davant l’Eurocambra que «no hi ha proves» que hagin participat en devolucions en calent i vulnerat drets fonamentals

  • Leggeri assegura que estan compromesos a cooperar a les investigacions i ofereix als eurodiputats accés a documents rellevants i a les instal·lacions de l’agència

Frontex no aclareix els dubtes sobre les seves actuacions a l’Egeu
2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

L’informe intern de l’agència europea per al control de les fronteres exteriors (Frontex), sobre les devolucions en calent d’immigrants al mar Egeu cap a Turquia, ni és concloent ni permet clarificar completament cinc dels incidents ocorreguts en els últims mesos degut «a dèficits i a la necessitat de millorar el sistema d’informació i supervisió». Tot i així, el director executiu de l’agència, Fabrice Leggeri, ha insistit aquest dijous davant el grup de treball creat a l’Eurocambra per aclarir les suposades irregularitats, que «no hi ha proves ni conclusions que assenyalin que Frontex hauria participat o infringit els drets fonamentals».

El document, que serà debatut aquest divendres durant una reunió del consell d’administració de Frontex i publicat posteriorment, exonera l’agència en vuit casos però manté dubtes sobre uns altres cinc, en els quals no hauria sigut possible determinar si immigrants van ser reexpedits de tornada vulnerant el principi de no devolució. La filtració ha coincidit amb la primera reunió del grup de treball creat per la comissió de llibertats civils del Parlament Europeu, que se suma a les investigacions posades en marxa per la Defensora de Poble Europeu i de l’Agència antifrau OLAF.

Fa mesos que Frontex és objectiu de les crítiques de les oenagés que treballen en aquesta zona del Mediterrani i de defensors dels drets humans. I de nou ho ha sigut aquest dijous al Parlament Europeu. «Vull reiterar que a Frontex li interessa donar llum sobre les suposades acusacions i les preocupacions expressades per les institucions i els ciutadans europeus. Demà es presentarà l’informe definitiu però puc anticipar que no hi ha proves que Frontex hagi participat en violacions o infringit drets fonamentals», ha explicat.

«Plena cooperació»

¿Pot excloure que l’agència hagi participat en devolucions en calent?, li han preguntat els eurodiputats socialistes. «No existeix una política per dur a terme directament o indirectament violacions de drets humans. No hi ha violacions a l’informe», ha insistit prometent «plena cooperació» de l’agència tant en l’accés a documents rellevants com a les instal·lacions.

Notícies relacionades

En aquest primer examen ha participat per videoconferència la comissària d’interior, Ylva Johannson, que ha reconegut la necessitat d’aclarir al més aviat possible les suposades irregularitats perquè «és important per a la confiança i la reputació de l’agència». Menys crítica que en altres ocasions, ha celebrat que els errors identificats s’estiguin solucionant i ha insistit que l’important ara és que Frontex disposi dels mitjans per complir el seu mandat.

«Hem de centrar-nos en com podem ajudar Frontex perquè funcioni millor en lloc d’emprendre la via hostil. Per descomptat que li donem suport i per això hem d’assegurar-nos que pugui aclarir qualsevol suposada violació de drets humans complint el reglament i amb màxima transparència», ha exigit.