Canvi a l’Eurocambra

Orbán anuncia que el seu partit abandona el Partit Popular Europeu

  • L’anunci del primer ministre hongarès es produeix després d’acordar el PPE canviar les normes que permeten expulsar la formació conservadora

  • Les relacions de la formació hongaresa al si de la coalició s’ha anat deteriorant al llarg dels anys que ha comportat obrir un procés sancionador

zentauroepp44992716 hungary s prime minister viktor orban listens during a debat180911171251

zentauroepp44992716 hungary s prime minister viktor orban listens during a debat180911171251 / FREDERICK FLORIN

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El primer ministre d’Hongria, Viktor Orbán, ha anunciat aquest dimecres que retira la seva formació política, el Fidesz, del Partit Popular Europeu (PPE). «Li informo que els eurodiputats del Fidesz renuncien a ser membres del PPE», anuncia Orbán en una carta al president del PPE, Manfred Weber.

La decisió s’ha produït després que el PPE votés esmenar les seves normes internes per permetre accelerar la suspensió de la delegació hongaresa. El canvi ha sigut recolzat per 148 vots a favor, 28 en contra i 4 abstencions entre els eurodiputats que componen la família popular a l’Eurocambra en la reunió de la formació que ha tingut lloc aquest matí per videoconferència.

Independència judicial

Notícies relacionades

La posició de Fidesz dins del Partit Popular Europeu s’ha complicat els últims anys arran del seu estira-i-arronsa amb Brussel·les per les seves mesures que menyscaben la independència judicial i la separació de poders, arran de les quals se li va obrir un procés sancionador que podria derivar en la retirada del dret a vot en el Consell de la Unió Europea (UE).

També van incrementar la tensió el veto temporal d’Orbán al pla de recuperació comunitari a finals del 2020, recents sentències del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre les lleis hongareses sobre finançament d’oenagés estrangeres o tracte a refugiats, o l’acusació d’un diputat de Fidesz contra l’alemany Weber d’expressar-se «com la Gestapo».