Imputades per blasfèmia

Polònia absol tres dones acusades per fer cartells LGTBI amb la Verge Maria

  • Les activistes van respondre a una campanya catòlica que qualificava l’homosexualitat com un «pecat»

  • Amnistia Internacional adverteix del «clima d’odi» a Polònia i de la «intimidació» del govern a activistes

Polònia absol tres dones acusades per fer cartells LGTBI amb la Verge Maria
2
Es llegeix en minuts

Aquest dimarts un tribunal de Polònia ha absolt tres dones acusades d’incórrer en delictes d’ofensa als sentiments religiosos per fer una sèrie de cartells en els quals apareix una icona de la Verge Maria amb la bandera LGTBI.

Els cartells havien sigut fets el 2019 com a resposta a una exhibició de Pasqua que qualificava el gènere i la comunitat LGTBI de «pecats». Les tres dones, que havien inclòs la icona de Nostra Senyora de Czestochowa (a la qual veneren molts catòlics polonesos), s’enfrontaven a penes de fins a dos anys de presó de ser trobades culpables.

La decisió del tribunal ha tingut lloc poc després que diversos cantants posessin en marxa un fons per finançar la defensa legal d’artistes que hagin sigut imputats per blasfèmia.

Protesta contra els antigais

El cas de les tres dones es remunta a l’abril del 2019, quan van col·locar els cartells a la ciutat de Plock per a protestes contra el que descrivien com una «exclusió de la comunitat LGTBI de la societat», segons informacions del diari ‘Rzeczpospolita’.

No obstant, alguns polítics, entre ells el ministre de l’Interior polonès, Joachim Brudzinski, han defensat els càrrecs imposats en contra seu i han insistit que hi ha d’haver «tolerància zero amb aquells que insultin els sentiments religiosos» dels altres.

Amnistia alerta de discriminació «imperant»

L’ONG Amnistia Internacional, d’altra banda, ha matisat que aquesta absolució posa de manifest les «tàctiques d’intimidació contra activistes» per part del Govern de Varsòvia.

Catrinel Motoc, de l’Oficina Regional per a Europa d’Amnistia Internacional, ha lamentat que aquestes dones han sigut jutjades «degut simplement al seu activisme pacífic, per càrrecs que mai s’haurien d’haver formulat».

En aquest sentit, ha matisat que «han estat exposades a ser condemnades a fins a dos anys de presó pel simple fet de defensar els drets LGBTI en el clima d’odi i discriminació imperant a Polònia».

«Distribuir cartells de la Verge Maria amb un halo arc de Sant Martí no s’hauria d’haver tractat mai com delicte, així que és absolutament just que hagin sigut absoltes», ha afirmat, segons un comunicat de la mateixa organització.

Notícies relacionades

Així mateix, ha qualificat d’«absurds» i «infundats» els càrrecs presentats en contra seu i ha afirmat que la seva absolució «mostra que el seu processament no era més que una tàctica d’intimidació de les autoritats poloneses».

L’ONG ha instat, a més, a «deixar d’utilitzar el sistema de justícia penal per atacar i fuetejar defensores i defensors dels drets humans degut simplement al seu activisme».