Dues dones més, ferides

Moren tirotejades tres treballadores d’una televisió a l’est de l’Afganistan

Aquest és el segon atac a dones periodistes d’aquest canal de televisió en els últims tres mesos

Moren tirotejades tres treballadores d’una televisió a l’est de l’Afganistan
2
Es llegeix en minuts

Tres treballadores d’una televisió afganesa van morir tirotejades, i dues dones més van resultar ferides, en dos atacs consecutius aquest dimarts a l’oest de l’Afganistan, en un nou assassinat selectiu al país contra periodistes.

Els atacs van tenir lloc cap a les 16.30 hores, quan individus armats van disparar contra les treballadores d’Enikass RTV en dos llocs diferents de Jalalabad, la capital de la província de Nangarhar, quan les periodistes es dirigien a les seves cases després de la feina, va informar el mateix mitjà en un comunicat.

Les presentadores Sadia i Shahnaz van ser assassinats al districte policial número u de la ciutat, mentre que la tercera, Mursal Habibi, va ser assassinada al districte número quatre, en dos tirotejos que es van portar a terme de forma consecutiva. «S’està portant a terme una investigació al terreny», ha dit el portaveu de la Policia de Nangarhar, Fareed Khan, després de confirmar els atacs, sense necessitar més detalls. La cadena per a la qual treballaven ha mostrat imatges d’un bassal de sang al transitat carrer on dues de les tres periodistes van ser assassinades.

«Hem identificat tres dones mortes i dues ferides. Les tres dones assassinades són treballadores de la televisió Enikass i les dues ferides eren transeünts que es dirigien a la feina», va indicar el portaveu de Salut Pública de Nangarhar, Gulzada Sangar. Enikass RTV és un dels principals mitjans de comunicació de la regió, i transmet els seus programes de notícies i entreteniment a les províncies orientals de Nangarhar, Laghman i Kunar.

Aquest és el segon atac a dones periodistes d’aquest canal de televisió en els últims tres mesos. Una altra periodista del mateix canal, Malala Maiwand, va ser assassinada a trets el desembre passat juntament amb el seu conductor quan es dirigien a la feina també a la ciutat de Jalalabad. El president afganès, Ashraf Ghani, ha condemnat aquest «crim imperdonable» comès per «terroristes», i va acusar directament els talibans de la seva autoria, que, va dir, intenten apaivagar les veus i aturar els avanços aconseguits després de la caiguda del règim talibà.

Assassinats a periodistes

Els atacs se sumen a l’onada d’assassinats selectius contra periodistes, activistes, polítics o intel·lectuals a l’Afganistan, on els tirotejos o detonacions de bombes contra els vehicles de les víctimes s’han convertit en una realitat gairebé diària. Aquests atacs van començar a augmentar fa un any després de l’acord de Doha entre els talibans i els Estats Units, i es van accelerar encara més amb l’inici, el setembre passat, de les converses directes entre el Govern afganès i els insurgents.

El Govern afganès ha culpat els talibans dels atacs. No obstant, els insurgents, que només accepten la responsabilitat en atacs contra objectius militars, han negat reiterades vegades la seva participació en l’assassinat de civils.

Notícies relacionades

L’organització Nai, dedicada al seguiment de la llibertat de premsa a l’Afganistan, va denunciar al seu informe anual, publicat a principis de l’any, l’augment d’un 10% de la violència contra periodistes el 2020. D’acord amb Nai, el 2020 es van registrar almenys 130 casos de violència, que inclouen l’assassinat d’11 treballadors de la premsa, 20 ferits i 33 víctimes més d’atacs físics.

A més, el gener passat va ser assassinat també un periodista afganès després de caure en l’emboscada d’un grup d’homes armats quan viatjava al seu vehicle per una carretera a l’oest de l’Afganistan. Segons el rànquing de Reporters Sense Fronteres, l’Afganistan ocupa el lloc 122è de 180 països a l’índex de llibertat de premsa.

Temes:

Afganistan