Topada amb Orbán

El grup del PPE a l’Eurocambra revisa les seves normes per suspendre el Fidesz

El primer ministre hongarès, Viktor Orbán, avisa que si la reforma s’accepta abandonaran el Partit Popular Europeu

Brussels (Belgium)  11 12 2020 - Hungarian Prime Minister Viktor Orban leaves a face-to-face EU summit  in Brussels  Belgium  11 December 2020  EU leaders mainly focus on a response to the COVID-19 pandemic  a multi annual framework (MFF) agreement  and a new EU emissions reduction target for 2030  (Belgica  Bruselas) EFE EPA FRANCISCO SECO   POOL

Brussels (Belgium) 11 12 2020 - Hungarian Prime Minister Viktor Orban leaves a face-to-face EU summit in Brussels Belgium 11 December 2020 EU leaders mainly focus on a response to the COVID-19 pandemic a multi annual framework (MFF) agreement and a new EU emissions reduction target for 2030 (Belgica Bruselas) EFE EPA FRANCISCO SECO POOL / FRANCISCO SECO POOL

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El Partit Popular Europeu va suspendre el Fidesz de Viktor Orbán el 2019. Des d’aleshores el primer ministre hongarès no ha pogut participar en les reunions del PPE. La decisió no va tenir cap impacte en el grup parlamentari a l’Eurocambra, on han continuat copant càrrecs en les comissions i parlant en nom del grup. Aquest dimecres i malgrat l’amenaça d’Orbán d’abandonar el grup del PPE, el més nodrit de l’hemicicle amb 187 representants, el grup revisarà les seves normes internes. Aquestes reformes facilitaran la suspensió de delegacions nacionals en bloc com l’hongaresa, que podria produir-se en qüestió de setmanes.

Notícies relacionades

«El missatge és clar i degudament anotat. Si el Fidesz no és benvingut, no ens sentim obligats a seguir en el grup», va escriure l’hongarès en una missiva al líder del PPE, Manfred Weber. En aquesta recorda que són la delegació més forta i que limitar els drets dels eurodiputats és «profundament antidemocràtic». Així que, «si les disposicions acceptades es voten i són adoptades, el Fidesz abandonarà el grup», va anunciar.

Els canvis van ser acordats el 26 de febrer passat pel president del grup i els màxims responsables de les delegacions nacionals, amb l’excepció de l’hongaresa, per la qual cosa tot apunta –si aquest dimecres es confirma l’aprovació per una majoria de dos terços– al final d’una relació tempestuosa que va viure una de les seves últimes topades el desembre passat quan el cap de files dels hongaresos en el PPE, Tamas Deutsch, va atacar Weber i va comparar el seu recolzament al mecanisme de control de l’estat de dret amb la Gestapo.