Repressió a l’excolònia

Hong Kong acusa de subversió 47 membres de l’oposició prodemocràtica

  • Els inculpats són 39 homes i 8 dones d’entre 23 i 64 anys acusats de «conspiració»

  • És l’operació més gran contra dissidents emparada per la polèmica llei de seguretat nacional

Hong Kong acusa de subversió 47 membres de l’oposició prodemocràtica
2
Es llegeix en minuts

La Policia de Hong Kong ha acusat avui 47 activistes prodemocràtics de «subvertir el poder de l’Estat» en la que és, fins al moment, l’operació més gran contra l’oposició de la ciutat emparada sota la polèmica llei de seguretat nacional imposada per Pequín a mitjans de l’any passat.

Els activistes, entre qui figuren algunes de les cares polítiques més conegudes a Hong Kong, s’han presentat avui a diverses comissaries set setmanes després de ser detinguts per suposada subversió després d’haver organitzat unes primàries extraoficials al si del moviment opositor.

Els acusats havien de presentar-se davant les autoritats a l’abril, però aquest divendres se’ls va notificar que aquesta cita s’avançava a aquest diumenge, cosa que va fomentar rumors sobre que serien acusats oficialment sota la llei de seguretat nacional, que contempla penes fins i tot de cadena perpètua. En un comunicat, la policia ha confirmat avui que 39 homes i 8 dones d’entre 23 i 64 anys han sigut acusats amb el càrrec de «conspiració per cometre subversió», pel que van ser detinguts i compareixeran davant d’un tribunal aquest dilluns.

Entre els 47, pertanyents a diferents faccions de l’oposició prodemocràtica, figuren coneguts activistes com Joshua Wong –actualment complint una pena de 13 mesos i mig de presó per altres càrrecs-, acadèmics, polítics i líders de la societat civil. Un d’ells, el conseller de districte Lester Shum, va indicar en declaracions a la premsa abans de presentar-se a comissaria que es tractava d’una «repressió total» contra l’oposició i va afirmar que no es «rendirà davant el règim» mentre va demanar els hongkonguesos que «persisteixin en la seva lluita per la democràcia».

Matèria política

L’actuació policial es produeix menys d’una setmana abans que la Xina celebri les anomenades «dues sessions» a Pequín, les cimeres anuals del Legislatiu i del màxim òrgan assessor en matèria política.

Així mateix, durant els últims dies les autoritats han començat a parlar de la «urgent necessitat» d’«optimitzar» el sistema electoral de Hong Kong amb l’objectiu que la ciutat semiautònoma sigui governada per «patriotes».

Els 47 opositors van estar entre els 55 detinguts a principis de gener en una macrobatuda que va causar polèmica a l’antiga colònia britànica.

Notícies relacionades

Les autoritats consideren que van intentar paralitzar el Govern local amb la seva participació de les citades primàries, celebrades el juliol de l’any passat. Aquesta votació extraoficial, qualificada de «complot maligne» per part dels mandataris locals, va comptar amb la participació de més de 610.000 hongkonguesos.

L’objectiu era augmentar les possibilitats que el moviment prodemocràtic aconseguís la majoria a les eleccions legislatives que s’havien de celebrar el setembre del 2020 però que van ser posposades un any a causa de la pandèmia de la Covid. EFE

Temes:

Xina Hong Kong