Resposta a un atac anterior

Els demòcrates critiquen l’atac de Biden a Síria i els republicans el recolzen

  • El partit del president recorda que les accions militars requereixen el recolzament del Congrés

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Diversos líders demòcrates van criticar aquest divendres el bombardeig ordenat pel president dels Estats Units, Joe Biden, a Síria, el primer des que va arribar al poder, mentre que legisladors republicans el van recolzar, segons informa EFE.

Els demòcrates van coincidir a recordar al nou president que és el Congrés qui té l’autoritat per autoritzar atacs, tot i que d’altres van anar més enllà al criticar l’estratègia bèl·lica dels Estats Units al món.

«Em preocupa molt que l’atac d’ahir a Síria posi el nostre país en el camí de seguir amb la guerra de sempre en lloc de posar-hi fi. Aquest és el mateix camí en el que hem estat durant gairebé dues dècades», va dir el senador i excandidat presidencial Bernie Sanders.

Per la seva banda, el senador Chris Murphy, que presideix el subcomitè d’Exteriors per a Antiterrorisme, va assegurar que «els atacs en represàlia –com el de Síria–, que no són necessaris per prevenir una amenaça imminent, han d’estar dins de la definició d’una autorització de força militar existent del Congrés». «El Congrés ha de tenir aquest Govern en el mateix estàndard que els Governs anteriors, i exigir una justificació legal clara per a accions militars», va afegir.

El també senador Tim Kaine va afirmar que «el poble dels Estats Units mereix escoltar la justificació del Govern per a aquests atacs i la seva justificació legal per actuar sense consultar el Congrés». «L’acció militar ofensiva –va afegir– sense l’aprovació del Congrés no és constitucional en absència de circumstàncies extraordinàries».

El congressista Ro Khanna, membre del comitè de Serveis Armats de la Cambra Baixa, va recordar que els demòcrates van guanyar les eleccions amb la promesa de «posar fi a les guerres, no escalar conflictes a l’Orient Mitjà». «La nostra política exterior ha de basar-se en la diplomàcia i la llei, no en bombardejos de venjança sense autorització del Congrés», va dir.

Finalment, la congressista Ilhan Omar, una de les veus més progressistes del Congrés, va afirmar que la presència dels Estats Units a Síria «no ha fet res per parar la violència, sinó que ha exacerbat el dolor i sofriment dels sirians».

Els republicans recolzen Biden

Si els demòcrates van criticar l’atac, van ser els republicans qui van sortir a recolzar el bombardeig ordenat per Biden, mentre van instar-lo a mantenir la mà dura amb l’Iran.

El seu líder en el Senat, Mitch McConnell, va assegurar que Biden «va actuar bé dins de les autoritats del seu càrrec» i va advertir que «els atacs contra instal·lacions i personal diplomàtic i militar nord-americà són només una de les primeres proves per al nou Govern».

El senador Jim Inhofe, el republicà de més rang en el comitè de Serveis Armats de la Cambra Alta, va dir que «els atacs d’ahir van ser la resposta correcta i proporcionada per protegir les vides dels nord-americans».

Per la seva part, el republicà de més rang en el comitè de Serveis Armats de la Cambra Baixa, Mike Rogers, va assegurar que «els Estats Units van mostrar ahir a la nit que els atacs contra personal i interessos nord-americans no seran tolerats».

Notícies relacionades

Els Estats Units van llançar aquest dijous diversos atacs en territori sirià contra posicions de milícies proiranianes que actuen a Síria i l’Iraq en els quals van morir almenys 22 combatents, segons l’Observatori Sirià de Drets Humans.

El bombardeig va ser en resposta a un atac el passat dia 15 en el que un soldat nord-americà va resultar ferit i un contractista va morir a Erbil, la capital del Kurdistan iraquià, a causa de l’impacte de diversos coets katiuixes.