El 2019

Trump va oferir al líder nord-coreà viatjar en l’‘Air Force One’

L’expresident dels Estats Units va proposar a Kim Jong Un que utilitzés el seu avió particular per tornar a Corea del Nord després de la cimera que van celebrar al Vietnam, segons un documental de la BBC

Trump va oferir al líder nord-coreà viatjar en l’‘Air Force One’
2
Es llegeix en minuts

Donald Trump va oferir al líder nord-coreà portar-lo a casa amb l’‘Air Force One’ després de la cimera a Hanoi fa dos anys, segons un documental de la BBC.

Inicialment, Kim i Trump es van embrancar en una guerra dialèctica i amenaces mútues, abans de protagonitzar un extraordinari idil·li diplomàtic que es va traduir en dues trobades i una declaració d’amor de l’expresident nord-americà.

Tot i que no hi va haver avenços significatius i el procés es va estancar després de la trobada a Hanoi, que va acabar abruptament en el capítol sobre l’alleujament de les sancions i el que Pyongyang estava disposat a cedir a canvi.

Segons el documental de la BBC, ‘Trump takes on the world’ (Trump s’enfronta al món), el president nord-americà «va sorprendre fins i tot els diplomàtics més bregats» amb l’oferta a Kim de portar-lo amb l’‘Air Force One’ després de la cimera del 2019 al Vietnam.

Si Kim hagués acceptat l’oferta, el líder nord-coreà, i probablement algunes persones del seu entorn, no només haurien entrat a l’avió presidencial nord-americà sinó que aquest hauria penetrat a l’espai aeri nord-coreà, amb els consegüents problemes de seguretat.

«El president Trump va oferir a Kim un viatge en l’‘Air Force One’», va declarar a la BBC Matthew Pottinger, el màxim expert en Àsia en el Consell de Seguretat Nacional de Trump. «El president sabia que Kim havia realitzat un llarg viatge de diversos dies a través de la Xina fins a Hanoi i el president va dir: “El puc portar a casa en dues hores si vol”, Kim ho va declinar».

Per a la seva primera cimera amb Trump a Singapur el 2018, Kim va viatjar en un avió d’Air China. Les autoritats xineses estan interessades a mantenir sota la seva esfera d’influència Corea del Nord, ja que la seva existència com a estat tap manté tropes nord-americanes a Corea del Sud lluny de la frontera de la Xina.

Notícies relacionades

Durant la cimera de Singapur, Trump va mostrar a Kim l’interior del seu vehicle presidencial –un Cadillac d’1,5 milions de dòlars conegut com ‘La bèstia’–, en una mostra de la seva amistosa relació.

Però el mes passat Kim va dir que els Estats Units són «el pitjor enemic» del seu nuclearitzat país, i va assegurar que la política de Washington contra Corea del Nord «no canviarà mai independentment de «qui estigui en el poder». La premsa oficial nord-coreana encara no ha pronunciat el nom de Joe Biden, que va vèncer Trump en l’elecció presidencial del novembre.