Almenys 59 morts

El temporal de fred provoca problemes de subministrament d’aigua a Texas

  • Les baixes temperatures han fet malbé també les xarxes d’electricitat, cosa que ha provocat que moltes famílies hagin de cremar els mobles per obtenir una mica d'escalfor a casa

El temporal de fred provoca problemes de subministrament d’aigua a Texas
1
Es llegeix en minuts

El president dels EUA, Joe Biden, pot ser que es traslladi «tan aviat com aquesta setmana» a Texas, que està patint «un gran desastre» arran d’un temporal que ha afectat gran part del país i ha ocasionat gèlides temperatures en aquest estat, on milers de llars s’han quedat sense electricitat i ara s’enfronten a la falta d’aigua.

El temporal, que ha causat almenys 59 morts, ha obligat el Govern de Biden a mobilitzar fons federals per donar suport en les tasques de mitigació dels danys, però també per allargar una mà a les famílies amb vivendes que han patit greus danys.

«Ara mateix, amb tantes cases a la ciutat que tenen tuberies que es trenquen a causa del clima gèlid i fugues importants, danys importants per aigua, necessitem molts materials i subministraments de plomeria», va explicar l’alcalde de Houston, Sylvester Turner, a l’espai ‘Face the Nation’, de la cadena CBS News.

Turner va assenyalar que «els talls d’energia i el sistema d’aigua estan interconnectats», ja que davant la falta de llum van haver d’utilitzar més generadors, que s’alimenten d’aigua, per atendre l’emergència.

«Això ha sigut una mica com l’edat mitjana aquí a Texas», va lamentar el congressista Colin Allred, citat pel diari ‘The Washington Post’, que va relatar que «la gent està cremant els mobles i les tanques per escalfar-se», i que s’estan trobant persones d’avançada edat «literalment congelades» als llits.

El portaveu nacional de l’Agència Federal per a la Gestió d’Emergències (FEMA, en anglès), Daniel Llargues, va explicar a EFe que la declaració de «desastre major» a Texas és de «gran magnitud» i que va rebre el vistiplau de Biden 24 hores després que el governador d’aquest estat la sol·licités.

Notícies relacionades

Llargues va detallar que, per les baixes temperatures, les tuberies de moltes cases «van rebentar o es van congelar i llavors han causat danys al sostre, a les parets».

«Els residents d’aquest estat no estan acostumats a veure aquest tipus de tempestes hivernals, aquest tipus de temps dur», va comentar el portaveu de la FEMA, per a qui a Texas són més comuns huracans, tempestes tropicals o incendis forestals.

Temes:

Temporals