Llibertat d’expressió

Condemnades a presó dues periodistes a Bielorússia per retransmetre unes protestes

  • Les reporteres estan acusades de promoure la contestació contra el president Lukaixenko al novembre

  • Les informadores han sigut considerades preses polítiques per associacions de drets humans

Condemnades a presó dues periodistes a Bielorússia per retransmetre unes protestes
3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

La Justícia bielorussa ha condemnat a dos anys de presó les periodistes Katerina Andreieva i Daria Txultsova, detingudes el novembre passat durant la cobertura d’una manifestació antigovernamental per al canal opositor Belsat. «Les periodistes Daria Txultsova i Katerina Andreieva han sigut condemnades a dos anys de presó. Aquesta decisió va ser presa per la jutge del tribunal de districte Frunzenski de Minsk Natalia Buguk», va informar l’Associació de Periodistes de Bielorússia (BAJ) en el seu compte de Telegram.

D’aquesta manera, la jutge va satisfer la sol·licitud de la fiscal Alina Kasiantxik, que va acusar les informadores de Belsat, un canal de televisió satel·litària amb seu a Polònia dirigit a Bielorússia, d’haver organitzat i preparat «greus alteracions de l’ordre públic» durant una protesta contra el president Alexandr Lukaixenko el passat 15 de novembre.

«¿Entenen vostès el veredicte?, els va preguntar la jutge. «¿Per què fan això?», van respondre les dues joves dones a l’uníson, segons el portal independent Tut.by. El que feien el 15 de novembre Txultsova, de 23 anys, i Andreieva, de 27, era transmetre en directe durant més de cinc hores des d’un apartament a la zona de la denominada «Plaça dels canvis» les protestes que s’havien deslligat per la mort dies abans de l’artista Roman Bondarenko, que va morir després de ser colpejat per agents emmascarats de les forces de seguretat.

El motiu de la detenció

El 15 de novembre es van produir diverses desenes de detencions a la plaça, el nom de la qual va sorgir per un grafiti amb la imatge de dos discjòqueis cèlebres per posar en un míting oficialista la cançó Canvisdel rocker soviètic Víktor Tsoi, un himne de la rebel·lia postsoviètica. Després que les forces de seguretat desallotgessin la plaça, van entrar a l’apartament on estaven gravant les dues periodistes i les van detenir.

L’acusació va afirmar que les dues informadores, amb les seves accions, van provocar la suspensió de 13 rutes del transport d’autobús, tres trajectes de troleibús i tres del tramvia. Els danys a l’empresa estatal Minsktrans van ser estimats en més de 4.400 dòlars. Segons Tut.by les famílies de les reporteres van compensar els perjudicis causats i l’empresa pública va retirar la demanda civil.

Les dues informadores, que han passat més de tres mesos en presó preventiva, han sigut reconegudes per organitzacions de drets humans com preses polítiques. Després de conèixer la sentència, Txultsova i Andreieva es van abraçar a la gàbia de barrots en la que es trobaven durant tot el judici i van formar amb els seus dits una «V», senyal de victòria.

La defensa

Notícies relacionades

Al prendre dimecres l’última paraula les dues reporteres van negar la seva culpa i van confiar en una sentència absolutòria. «No he fet res il·legal. Tots els materials obtinguts demostren la meva innocència. Espero un veredicte just i absolutori», va dir Txultsova mentre que Andreieva va assenyalar que va ser «posada a la presó» per un cas «fabricat», segons l’organització de drets humans bielorussa Vesnà. «No demano, exigeixo que m’absolguin i alliberin juntament amb els meus col·legues (...) i centenars de presos polítics», va dir.

L’advocat de les periodistes, Serguei Zikratski, va assenyalar després de la sentència que «aquesta és una situació absurda». Durant el judici, el lletrat va argumentar que el dia de la transmissió en directe no hi havia internet a Minsk i que els manifestants no podien veure en directe les imatges, per la qual cosa no hi va poder haver crides a acudir a la plaça per part de cap de les dues. Cap dels testimonis citats per la Fiscalia va dir durant les vistes que les accions de les informadores van portar els bielorussos a reunir-se a la plaça.