Opositor rus

El Tribunal d’Estrasburg demana a Rússia l’alliberament immediat de Navalni

  • La cort afirma que «queda demostrat» que «la vida del demandant» està en «risc»

  • Moscou qualifica la petició de «basta ingerència en el sistema judicial d’un país sobirà»

El Tribunal d’Estrasburg demana a Rússia l’alliberament immediat de Navalni
1
Es llegeix en minuts

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha demanat a les autoritats russes l’alliberament immediat del líder de l’oposició, Aleksei Navalni, acceptant així les mesures cautelars sol·licitades per la defensa del polític rus. El Tribunal ha assenyalat aquest dimecres, en un comunicat, que ahir va transmetre al Govern rus aquesta petició i va exigir que s’apliqui «amb efecte immediat».

En la seva decisió, el TEDH «ha tingut en compte la naturalesa i l’abast del risc per a la vida del demandant», que, a priori, queda demostrat. En el futur examen de la demanda s’analitzarà aquest risc de manera detallada.

Moscou no ha tardat a respondre a la petició. El ministre de Justícia de Rússia, Konstantín Txuitxenko, ha qualificat la demanda de TEDH d’«una clara i basta ingerència en el funcionament del sistema judicial d’un país sobirà». El ministre ha afegit que «és una reclamació infundada i il·legítima».

Els advocats de Navalni van presentar el 20 de gener passat davant el Tribunal europeu una demanda contra Rússia. Alhora, van entregar una petició de mesura cautelar sobre la seva detenció, amb l’objectiu d’obtenir la seva posada en llibertat.

El Tribunal d’Estrasburg va sol·licitar el 21 de gener a l’Executiu rus informació sobre si ha persistit el risc per a la vida de Navalni després del seu enverinament i quines mesures s’han adoptat per protegir la seva vida durant la detenció. A més, van demanar dades sobre les condicions del seu empresonament i si s’ha realitzat un control individual regular sobre el tracte que ha rebut, conforme a les normes europees.

Trucades

Notícies relacionades

El Govern rus va respondre cinc dies després i va indicar que Navalni estava detingut en un establiment «correctament vigilat» i podia realitzar trucades i rebre visites dels seus advocats i dels membres de la Comissió de control públic.

Navalni, de 44 anys, va ser detingut el 17 de gener passat a l’aeroport de Moscou a la seva tornada d’Alemanya, on es va recuperar durant gairebé cinc mesos d’un enverinament amb un agent tòxic. La Justícia russa li va imposar fa dues setmanes una pena de tres anys i mig de presó.