Crisi sanitària

L’OMS avala la vacuna d’AstraZeneca i acosta el tractament al tercer món

L’aprovació aplana el camí per a la distribució de centenars de milions de dosis a països desfavorits

L’OMS avala la vacuna d’AstraZeneca i acosta el tractament al tercer món
2
Es llegeix en minuts

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha atorgat la seva aprovació d’emergència a la vacuna anti-Covid d’Astrazeneca, cosa que ha donat un nou impuls a les campanyes d’immunització, que a l’Amèrica Llatina, com en altres regions, avancen a diferents velocitats. El vistiplau a Astrazeneca aplana el camí per a la distribució de centenars de milions de dosis a països desfavorits fins ara privats de vacunes contra la Covid-19.

Tot i que les campanyes d’inoculació han anat guanyant ritme, amb gairebé 172 milions de dosis administrades a tot el món, la majoria han anat a parar als països més rics. La injecció d’AstraZeneca, que és més fàcil d’emmagatzemar i transportar que algunes de les seves rivals, representarà gairebé totes les dosis que s’enviaran en el marc de Covax, un programa internacional dissenyat per garantir que els països pobres no se’n quedin sense.

«Avui encara tenim més raons per tenir esperances de controlar la pandèmia de Covid-19», va dir el director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, en una roda de premsa. Els governs tenen posades les seves esperances en les vacunes per acabar amb una pandèmia que ha matat més de 2,4 milions de persones, però el procés d’inoculació continua suscitant polèmica.

Escàndol al Perú

Diumenge la ministra de Relacions Exteriors del Perú es va convertir en l’última figura d’alt nivell en dimitir després de ser qüestionada per vacunar-se abans de l’inici formal de la campanya d’immunització. A la resta de la regió, les campanyes de vacunació avancen a diferent ritme.

Aquest dilluns Xile va començar a vacunar els seus mestres d’educació bàsica i secundària amb l’objectiu de reprendre les classes presencials al març, després de gairebé dues setmanes d’un programa d’immunització massiu que ja ha beneficiat més de 2 dels prop de 19 milions d’habitants del país. Mentrestant, aquest dilluns Colòmbia va rebre un primer lot de 50.000 vacunes i començarà a injectar les primeres dosis el 20 de febrer.

Els mexicans majors de 60 anys van començar a ser vacunats aquest dilluns, després d’una primera etapa del pla d’immunització enfocada en el personal mèdic que es va dilatar gairebé un mes per demores en l’entrega de dosis.

Notícies relacionades

«Que bé que ja ha arribat i amb un privilegi per a nosaltres de la tercera edat», va dir Carlos Alvarado, comerciant de 63 anys, utilitzant una mascareta estampada amb la frase «‘Pinche Covid’», mentre esperava la dosi en un centre de salut de Milpa Alta, un municipi al sud de Ciutat de Mèxic.

Mentrestant, Rio de Janeiro, la segona capital més colpejada pel coronavirus al Brasil, va anunciar la suspensió de la seva campanya de vacunació fins la setmana que ve per falta de dosis.