Dos morts

El temporal ‘Medea’ fueteja Grècia amb neu a Atenes i aturada en la vacunació

El trànsit viari va quedar col·lapsat a la capital grega per la falta de cadenes dels vehicles

2
Es llegeix en minuts

Aquest dimarts el temporal de fred i neu ‘Medea’ continua fuetejant bona part de Grècia i a més de deixar les primeres dues víctimes mortals, ha obligat a cancel·lar la vacunació contra la Covid a la regió de la capital de l’Àtica.

Un pastor de 56 anys va morir a l’illa de Creta al quedar atrapat per la neu quan intentava acostar-se fins al seu ramat d’ovelles. La neu va impedir un rescat ràpid i quan els bombers i una ambulància van arribar al lloc on era ja havia mort.

Un altre home, de 80 anys, va morir a casa seva, en un llogarret allunyat a l’illa d’Eubea, on alguns municipis fa tres dies que no tenen subministrament elèctric ni aigua corrent. Hi ha hagut talls de llum a més en una quinzena de municipis a la regió de la capital.

A primera hora del matí Protecció Civil va demanar a tots els treballadors a l’Àtica que, si és possible, evitessin sortir de casa abans de les deu del matí.

A Atenes, pràcticament tot el trànsit viari va quedar col·lapsat i els bombers no han parat d’atendre trucades de conductors, els vehicles dels quals van quedar atrapats a la neu per no portar cadenes. L’ús de cadenes és obligatori a pràcticament tots els suburbis de la capital i fins i tot en algunes zones del centre.

Vacunació suspesa

Un primer avís que la campanya de vacunació es retardaria fins a les 10.30 del matí va haver d’actualitzar-se i finalment es va suspendre durant tot dimarts, una cosa que el Govern del conservador Kyriakos Mitsotakis volia evitar tant sí com no.

En previsió del temporal, Protecció Civil havia organitzat un dispositiu especial que preveia l’activitat reforçada de les màquines llevaneu entorn dels centres de salut i, en cas de necessitat, fins i tot el trasllat de pacients fins als punts de vacunació.

No obstant, aquesta operació especial s’havia previst només per a les zones rurals i no es preveia necessària per a la capital.

Després d’una reunió d’urgència amb la cúpula de Protecció Civil i dels serveis meteorològics, Mitsotakis va demanar paciència a la ciutadania i va assegurar que totes vacunes es reprogramaran «al més aviat possible».

Col·lapse de trànsit a Atenes

Les fortes nevades a Atenes van obligar a suspendre el trànsit de trens, tramvies, metro i autobusos i molts vols es van haver de ser cancel·lar.

A més, els problemes persisteixen en el trànsit marítim, a causa dels forts vents que bufen especialment al mar Egeu, amb ratxes que superen els cent quilòmetres per hora. Per aquest motiu, s’han suspès totes les rutes des dels tres ports que hi ha al voltant de la capital hel·lena.

Al centre d’Atenes el pes de la neu ha arribat a provocar la caiguda de molts arbres petits o ressecs.

‘Medea’ és el pitjor temporal de neu que viu Grècia des de fa més d’una dècada, no només per la quantitat caiguda, sinó per les temperatures gèlides, que han arribat als 22 graus sota zero en algunes zones muntanyoses del nord.

Notícies relacionades

Mentre que al nord i centre del país els fenòmens s’han anat debilitant, ‘Medea’ continuarà castigant el mar Egeu, i les nevades arribaran fins a les illes Cíclades, així com a algunes zones muntanyoses de l’illa de Creta.

Al nord del país persistiran les gelades, però no les nevades, i els meteoròlegs preveuen que la situació comenci a millorar a partir de dimecres.