De les últimes del continent

Colòmbia, durament colpejada per la Covid-19, rep les primeres vacunes

A les zones menys accessibles s’immunitzarà tota la població de cop quan arribin les dosis

Colòmbia, durament colpejada per la Covid-19, rep les primeres vacunes
4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un avió amb el primer lot de vacunes contra la Covid-19, amb 50.000 dosis de la farmacèutica Pfizer, va arribar aquest dilluns a Colòmbia, un dels països llatinoamericans més afectats per la pandèmia i dels últims a rebre els sèrums, que espera començar a aplicar dimecres a personal sanitari de primera línia, segons informa Efe.

«Som conscients que aquesta pandèmia ha portat al món molts efectes [...] però també hem vist durant tot aquest procés al món unir-se en solidaritat, cooperació, en innovació, en ciència i estem rebent avui al nostre país aquest primer lot de vacunes per ser dispersat i per salvar vides», va dir el president de Colòmbia, Iván Duque.

L’avió de DHL, procedent de Bèlgica, va aterrar a l’aeroport d’El Dorado, a Bogotà, a les 12.58 hora local (17.58 GMT), on una delegació del Govern, que incloïa Duque, a la vicepresidenta Marta Lucía Ramírez, i al ministre de Salut, Fernando Ruiz, va rebre el gran contenidor groc amb la bandera colombiana que transportava tan esperades vacunes.

Les autoritats sanitàries van procedir a revisar la càrrega per poder traslladar-la als cellers del Ministeri de Salut on seran emmagatzemades en ultracongeladors fins que es distribueixin per tot el país i comenci la vacunació.

¿Com i qui es vacunarà?

La primera persona vacunada, aquest 17 de febrer, serà la cap d’infermeres de l’uci de l’Hospital Universitari de Sincelejo (al departament de Sucre, nord), Verónica Machado. Aquell mateix dia també es començarà a vacunar a Montería, la capital del departament de Córdoba (nord).

Les grans ciutats (Bogotà, Medellín, Cali, Barranquilla i Cartagena) s’hi uniran un dia després, el 18 de febrer.

«Vacunarem primer 350.000 persones pertanyents al talent humà en salut que treballa a primera línia d’atenció de la Covid-19 i prosseguirem amb 1.200.000 persones majors de 80 anys», va dir el ministre.

Després d’aquests dos grups, vindran els majors de 60 anys i el personal sanitari de segona línia, segons les prioritats definides en el Pla Nacional de Vacunació.

El president va insistir que esperen complir la meta de vacunar un milió de colombians el primer mes.

Més dosis la setmana següent

Aquestes primeres 50.000 dosis, junt amb el segon enviament d’altres 50.000 de la mateixa vacuna de Pfizer que arribarà la següent setmana, seran les que serveixin per començar a immunitzar el personal que treballa en primera línia, segons va informar el ministre de Salut.

Després d’aquests dos primers lots, el Govern espera, segons l’acord amb la farmacèutica nord-americana, que estiguin arribant 100.000 dosis setmanalment, a les quals se sumaran, entre la primera i la segona setmana de març, altres lots de la xinesa Sinovac i la britànica AstraZeneca.

«I així continuarem avançant fins a complir la meta de vacunar 35 milions de colombians i això ens permeti tenir el 70% de la nostra població vacunada i somiar amb aquesta materialització de la immunitat de grup», va al·legar el president.

El país, segons el Govern, actualment té capacitat d’aplicar més de 100.000 vacunes diàries a tot el territori, tot i que «aquesta capacitat de vacunació pot anar en augment en la mesura que s’incorpori el personal capacitat», ha assegurat avui el ministre.

Per a això, Colòmbia ha adquirit ja 61,5 milions de dosis de diversos laboratoris, incloent-hi 20 milions que rebrà per mitjà del mecanisme Covax.

Arribada a zones apartades

«No només comença aquest programa de vacunació que ha sigut ben dissenyat, sinó que aquest programa tindrà una distribució a tot el territori», va asseverar Duque.

No obstant, la logística per arribar a moltes zones d’un país amb una geografia tan diversa no serà fàcil.

Per arribar a alguns racons, les vacunes hauran de travessar rius, pujar camins en mula o recórrer grans distàncies per carreteres precàries conservant la cadena de fred i el bon estat de les injeccions en molts dels casos.

«Als territoris més apartats s’arribarà amb immunològics que no exigeixin aquesta temperatura i serà d’una sola aplicació», va anticipar el director de Promoció i Prevenció del Ministeri de Salut, Gerson Bermont, la setmana passada.

En aquesta «Colòmbia profunda» es vacunarà el 100% dels habitants dels pobles i llogarrets una vegada s’hi arribi, i no se seguiran les etapes plantejades per a la resta del país.

Estralls de la pandèmia

Colòmbia, que se situa en la posició 11a a nivell mundial amb més nombre de casos (2.195.039) i en la 12a de morts (57.605) de Covid-19, és un dels pocs països llatinoamericans que encara no comptaven amb vacunes.

Notícies relacionades

Mèxic, Panamà, el Brasil, l’Equador, el Perú, Bolívia, Xile i l’Argentina ja han començat a vacunar la seva població, i Veneçuela va rebre aquest diumenge el seu primer enviament de vacunes, de la russa Sputnik V, mentre que l’Uruguai i el Paraguai esperen rebre-les les pròximes setmanes.

Si es compleixen els plans del Govern de vacunar 100.000 persones al dia, Colòmbia actuaria amb un ritme inferior a l’actual de Xile, però superior al de la resta de països llatinoamericans on el procés avança encara molt lentament.