Jurament al Quirinale

Draghi pren possessió del càrrec com a primer ministre d’Itàlia

Juren la seva responsabilitat en el nou Govern italià un total de 23 ministres

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

L’economista Mario Draghi ha jurat aquest dissabte com a nou primer ministre d’Itàlia davant el cap de l’Estat, Sergio Mattarella, que li va encarregar formar Govern a causa de la crisi desencadenada després de la dimissió de Giuseppe Conte el 26 de gener. «Juro ser fidel a la República, observar lleialment la Constitució i les lleis i exercitar les meves funcions a favor de l’interès exclusiu de la nació», ha pronunciat davant Mattarella al romà palau del Quirinale, entre mesures contra el coronavirus, com la mascareta. Draghi lidera un nou govern de marcat caràcter tècnic i amb la imperiosa necessitat de reactivar l’economia italiana, depauperada per la pandèmia del coronavirus.

Després de Draghi, expresident del Banc Central Europeu (BCE), han començat a jurar els seus 23 ministres, vuit dels quals són dones: vuit tècnics i quinze procedeixen dels partits que el recolzen, tots els del Parlament, excepte la ultradretana Germans d’Itàlia. L’acte ha tingut lloc al Saló de les Festes del Quirinale, seu de la presidència de la República, i ha transcorregut entre mesures contra els contagis, com la mascareta i la distància de seguretat. Malgrat que l’acte havia de començar al migdia, molts dels nous ministres han arribat amb una hora i mitja d’antelació, entre els quals, el científic Roberto Cingolani, que dirigirà el primer Ministeri de Transició Ecològica.

En total, el nou govern tindrà vuit tècnics en llocs clau, com el ministeri d’Economia, confiat a l’exdirector del Banc Central italià Daniele Franco, o Educació, a Patrizio Bianco. La comissària Luciana Lamorgese seguirà a Interior; l’economista Enrico Giovannini estarà a Infraestructures; l’exconseller de Vodafone Vittorio Colao, a Innovació, i la jurista Marta Cartabia, primera presidenta del Constitucional, a Justícia.

Els quinze ministres restants procedeixen dels sis partits que el recolzen: Moviment 5 Estrelles (M5S), l’esquerra del Partit Demòcrata (PD) i Lliures i Iguals (LeU), la dreta de Forza Italia, la centrista Itàlia Viva (IV) i la ultradretana Lliga.

Continuisme

Hi ha cert continuisme amb el gabinet de Conte: Del M5S Luigi Di Maio repeteix a Exteriors, Stefano Patuanelli passa a Agricultura, Federico D’Incà es queda al Ministeri per a les Relacions amb el Parlament i Fabiana Dadone canvia a Política Juvenil.

El PD conserva Defensa, amb Lorenzo Guerini; i Cultura, amb Dario Franceschini, mentre que Andrea Orlando serà ministre de Treball. El diputat Roberto Speranza, de LeU, seguirà al capdavant de Sanitat, un senyal de continuïtat en plena pandèmia.

Després del jurament Draghi acudirà al romà palau Chigi, seu de la presidència del Govern, per al traspàs de poders amb el seu antecessor, Giuseppe Conte, que queda fora de l’Executiu. Tot seguit està previst que se celebri el primer Consell de Ministres i es nomeni el magistrat Roberto Garofali en la influent plaça de subsecretari de la Presidència.

Notícies relacionades

L’últim pas serà la investidura, que es votarà la setmana que ve al Senat i a la Cambra dels Diputats.

El nou primer ministre compta amb el recolzament gairebé unànime dels partits i només li farà oposició la ultradretana Germans d’Itàlia, de Giorgia Meloni. El seu objectiu fonamental serà la gestió de la pandèmia i dels fons europeus per a la recuperació, 209.000 milions d’euros.