Creuen que no poden reinfectar-se

La vacuna contra la Covid-19 té baixa acceptació entre els bombers dels EUA

Malgrat ser un col·lectiu d’alt risc, gairebé un 30% és escèptic i reticent a rebre-la

La vacuna contra la Covid-19 té baixa acceptació entre els bombers dels EUA
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Més de la meitat dels bombers i personal del servei mèdic d’emergència dels EUA es mostren insegurs o escèptics respecte a la vacuna contra la Covid-19, segons un estudi de la Universitat de Miami (UM) divulgat aquest dijous que reporta EFE.

Una bona part dels bombers i personal dels serveis mèdics d’emergència (EMS), dos dels grups amb més exposició a la Covid-19, perceben la vacuna encara amb «baixa confiança» o «inseguretat» i «incertesa», segons l’estudi elaborat per la Facultat de Medicina Miller de l’UM.

Desconfiança i inseguretat davant la vacuna

En termes de percepció de la vacuna, un 48,2% dels 3.169 enquestats al país l’octubre passat es van mostrar confiats en l’eficàcia de la vacuna quan estigués disponible, però un 27,6% eren escèptics i reticents a rebre-la, va dir a EFE Alberto Caban-Martínez, autor de l’estudi i professor de Salut Pública de l’UM.

A més, un 24,2% més dels bombers i els treballadors dels EMS percebien amb «inseguretat» i «incertesa» la vacuna de la Covid-19, fets que sorprenen en dos grups que tenen un alt risc d’exposició al coronavirus.

No obstant, Caban-Martínez va apuntar la «baixa acceptació» de la vacuna en aquests dos grups a un fenomen «multifactorial» que incideix en la percepció negativa.

D’una banda, hi ha el fet de «no entendre bé com funciona la vacuna i la rapidesa amb què ha arribat al mercat»; després, va dir, hi influeix el factor polític, l’afiliació a certs sindicats reticents a la injecció.

I un tercer element seria el de la immunitat, que indueix a creure erròniament que la persona que ja va estar infectada resulta immune a un segon contagi.

Errònia comprensió de la immunitat

«Aquests bombers o personal de primers auxilis es pensen que com que ja han estat infectats ja tenen la immunitat. I no és cert. Poden tornar a infectar-se», va advertir el científic, que va afegir que, a més, «no se sap la durada de la immunitat a llarg termini».

A la fi, existeix com una «cultura del cos i, malgrat la preparació tècnica indubtable dels bombers, desenvolupen una resistència i escepticisme saludable per la fatiga de tant coronavirus», va remarcar.

Malgrat que el sondeig es va realitzar a l’octubre i els resultats de l’estudi s’han publicat al febrer, Caban-Martínez veu «probable que aquests percentatges d’inseguretat o incertesa davant la vacuna segueixin igual» en aquests moments.

Importància de vacunar-se, el risc continuarà

Quant a la importància i eficàcia de les vacunes, l’acadèmic va exhortar la població a vacunar-se i mantenir una higiene constant, rentar-se les mans amb freqüència i utilitzar la mascareta, especialment en grups d’alt risc.

«La meva recomanació és que, sisplau, et posis la vacuna, perquè el risc continuarà», un risc que s’incrementa a Miami, una ciutat, va anotar, «amb més probabilitat de contagis amb variant de la Covid-19».

Probable vacunació anual contra la Covid-19

Caban-Martínez va expressar el seu temor que, finalment, la vacunació contra la Covid-19 hagi de ser anual, com la de la grip, que la «immunitat davant el virus i les seves mutacions requereixi una dosi de vacunació anual».

Notícies relacionades

Sobre les diferents marques de vacunes, va dir que les de Moderna i Pfizer-BioNtech han demostrat una molt alta eficàcia, d’un 93-94% en la majoria dels casos, mentre que la d’AstraZeneca ofereix una menor efectivitat, però requereix només una dosi, va afirmar.

A més, a les deu regions geogràfiques de la nord-americana Agència Federal per a la Gestió d’Emergències (FEMA), el sud-est (43,1%), el sud-oest (32,7%) i l’oest (34,1%) van registrar la proporció més gran del personal de primers auxilis amb «baixa acceptació» de la vacuna.