El repte migratori

Biden reobre les portes dels EUA als sol·licitants d’asil encallats a Mèxic

  • El nou president rescindeix la política de Trump que obligava els immigrants a esperar al país veí la resolució judicial de les seves sol·licituds

  • La Casa Blanca acaba formalment amb l’emergència nacional a la frontera i la desviació de fons per a la construcció del mur

Biden reobre les portes dels EUA als sol·licitants d’asil encallats a Mèxic
1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

La política migratòria dels Estats Units continua canviant a marxes forçades des que Joe Biden va arribar a la Casa Blanca. Un dia després que la seva Administració acabés oficialment amb l’emergència nacional decretada per Donald Trump a la frontera de Mèxic, una mesura que servirà per frenar la desviació de fons públics a la construcció del mur fronterer, el nou president ha rescindit un altre dels pilars de les polítiques de mà dura del seu predecessor. A partir del 19 de febrer, el seu Govern permetrà als sol·licitants d’asil quedar-se als Estats Units mentre esperen la resolució judicial dels seus casos. Fins ara s’havien de quedar a Mèxic, en molts casos, en bruts camps de refugiats descrits com a «inhumans» per les organitzacions humanitàries. 

Notícies relacionades

L’anunci del Departament de Seguretat Interior dona per conclòs el Protocol de Protecció Migratòria, també conegut com ‘Estar-se a Mèxic’, aprovat el 2019 per obligar els sol·licitants d’asil a esperar a l’altre costat de la frontera mentre els jutges donen una resposta a les seves sol·licituds, uns tràmits que es poden prolongar durant mesos o anys. Trump va justificar aquesta política per la necessitat de frenar els abusos del sistema, que fa que alguns immigrants desapareguin mentre els seus casos es resolen per quedar-se irregularment als Estats Units. Actualment hi ha unes 25.000 persones encallades a Mèxic amb casos oberts a les corts immigratòries nord-americanes. La intenció de l’Administració Biden passa per autoritzar-ne l’entrada d’uns 600 al dia, cosa que permetrà alleujar les dramàtiques condicions en les quals molts viuen en diversos camps i refugis de la frontera mexicana. 

«Aquesta gent fa massa temps que és a Mèxic i han sigut incapaços d’ocupar-se dels seus casos», ha afirmat un alt càrrec governamental. Però la Casa Blanca també s’ha afanyat a aclarir que els canvis afecten únicament aquells amb casos oberts als tribunals. «Ningú nou hauria de viatjar a la frontera perquè les autoritats federals només atendran aquells que estan esperant sota el MPP», han afegit els seus portaveus referint-se al Protocol de Protecció Migratori.