Primera trucada entre els dos líders

Biden recrimina a Xi Jinping les seves polítiques repressives i econòmiques

El president xinès adverteix el seu homòleg que «una confrontació entre la Xina i els EUA serà una catàstrofe»

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president dels Estats Units, Joe Biden, va conversar aquest dimarts amb el seu homòleg xinès, Xi Jinping, a qui va recriminar la política de Pequín cap a Hong Kong, la regió de Xinjiang, Taiwan i també per les seves pràctiques econòmiques, segons informa EFE.

Va ser la primera trucada entre els presidents de les dues economies mundials més grans des de l’arribada de Biden al poder el 20 de gener passat.

En un comunicat, la Casa Blanca va informar que Biden «va remarcar la seva preocupació per les pràctiques econòmiques coercitives i injustes de Pequín, la repressió a Hong Kong, els abusos als drets humans a Xinjiang i les accions cada vegada més fermes a la regió, fins i tot cap a Taiwan».

Biden també va traslladar a Xi que la seva prioritat és «protegir la seguretat, prosperitat, salut i estil de vida del poble nord-americà», així com «preservar lliure i oberta» la regió marítima Indo-Pacífica.

Els dos líders van parlar així mateix de la pandèmia de Covid-19, els desafiaments compartits de la seguretat sanitària mundial, el canvi climàtic i la prevenció de la proliferació d’armes, segons la Casa Blanca.

Biden va remarcar la seva disposició a arribar a «compromisos pràctics i a la recerca de resultats quan promoguin els interessos del poble nord-americà i els dels aliats» de Washington.

La relació entre Washington i Pequín es va deteriorar dramàticament durant la presidència de Donald Trump, que va començar una guerra comercial amb la Xina amb la imposició mútua de costosos aranzels i sancions contra importants empreses xineses. A més, Trump va culpar la Xina per la propagació del coronavirus, que solia anomenar ‘virus xinès’, i la pandèmia.

El conflicte a Hong Kong i la intromissió dels EUA també va ser un element de tensió entre Washington i Pequín durant l’anterior administració.

Xi

Per la seva banda, el president xinès va dir per telèfon al seu homòleg nord-americà, Joe Biden, que «una confrontació entre la Xina i els Estats Units serà sens dubte una catàstrofe per als dos països i per al món».

«Els Estats Units haurien de respectar els interessos centrals de la Xina –va afirmar Xi, citat pel diari estatal ‘Global Times’– i abordar aquestes qüestions amb prudència». Així mateix, Xi va apostar per la cooperació entre les dues economies més grans del planeta, ja que aquesta «pot portar beneficis per als dos països i per al món».

El líder xinès va demanar també que es restableixin els mecanismes de diàleg entre els dos països «per entendre de manera encertada les intencions de les polítiques de cada un i evitar malentesos i errors de càlcul», segons l’agència estatal de notícies Xinhua.

Aquests intercanvis s’haurien de portar a terme –va apuntar Xi– també en els plans econòmic, financer i del compliment de la llei, així com entre els dos exèrcits.

Notícies relacionades

La conversa telefònica –que es va esdevenir aquest dimecres en hora de Washington, però dijous en hora de Pequín– es produeix en la vigília del Cap d’Any lunar, la festivitat més important per als xinesos, que entraran a l’Any del Bou demà, dia 12.

Així, Biden i Xi també van aprofitar la conversa per intercanviar felicitacions pel Cap d’Any lunar, i el president nord-americà «va fer extensibles les seves felicitacions al poble xinès i els va desitjar felicitat i bona fortuna durant el nou any».