Debat a l’Eurocambra

Von der Leyen reconeix haver pecat d’optimisme en la gestió de les vacunes

  • La presidenta de la Comissió Europea reconeix públicament haver «comès errors» en la gestió

  • Defensa l’estratègia de compres conjuntes i diu que hauria sigut una «insensatesa» que cada estat membre comprés vacunes pel seu compte

Von der Leyen reconeix haver pecat d’optimisme en la gestió de les vacunes
1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha entonat aquest dimecres públicament el ‘mea culpa’, davant el ple del Parlament Europeu, on ha acudit a donar explicacions sobre la situació de l’estratègia de vacunació a la Unió Europea. «Hem sigut massa optimistes amb la capacitat de producció i potser estàvem massa segurs que el que havíem encarregat i pagat se’ns entregaria a temps», ha explicat durant un debat en el qual ha reconegut «haver subestimat les dificultats de producció» de la vacuna contra la Covid-19.

«Tots ens havíem concentrat moltíssim en el desenvolupament de vacunes, però globalment hem subestimat les dificultats de la producció en massa» en un procés «en què la ciència ha superat la indústria», ha explicat, al·legant que es tracta d’un procés «molt complex», en què «la indústria ha d’adaptar-se als ritmes de la ciència». Aquestes declaracions es produeixen després de l’allau de crítiques que va rebre la setmana passada –pel retard en la distribució de dosis i els errors polítics en la posada en marxa del mecanisme de control d’exportació de vacunes– per part dels grups polítics de la Cambra a compte de la gestió de l’estratègia liderada per la Comissió Europea, que és la responsable de negociar en nom dels Vint-i-set els contractes amb les farmacèutiques.

Irlanda del Nord

Notícies relacionades

«Sí que s’han comès errors en el procés i ho lamento profundament, però al final vam fer el correcte. La meva comissió farà tot el possible per protegir la pau a Irlanda del Nord, tal com hem fet», ha promès, en relació amb el nou mecanisme de control de les exportacions de vacunes que ha de permetre conèixer quantes vacunes produïdes a la UE s’exporten i a quins països.

Al marge de reconèixer aquests errors, Von der Leyen ha explicat que fins al moment s’han distribuït a la Unió Europea un total de 26 milions de vacunes, i que hi ha 17 milions de persones vacunades, resultat d’un exercici comú que ha posat en relleu. «No vull ni imaginar què hauria passat si els estats més grans haguessin encarregat les seves vacunes i haguessin deixat els altres a la cuneta. Hauria sigut una insensatesa», ha advertit sobre la importància de les compres centralitzades.