Exili autoimposat

La dona de Navalni ha sortit de Rússia, segons un mitjà local

  • Després de ser detinguda, multada i vigilada pels serveis secrets, Iúlia Navàlnaia abandona el seu país amb destinació a Alemanya

  • El Parlament rus aprova una llei destinada a impedir que els familiars dels denominats ‘agents estrangers’ es presentin a les eleccions

La dona de Navalni ha sortit de Rússia, segons un mitjà local
1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Al mig d’una creixent pressió policial sobre la seva persona, Iúlia Navàlnaia, dona del bloguer anticorrupció Aleksei Navalni, ha deixat Rússia amb destinació a Alemanya, segons ha informat una «font informada» a l’agència Interfax. D’acord amb aquesta informació, no confirmada posteriorment pels seus advocats, la dona del líder opositor ha agafat aquest dimecres un vol de Lufthansa a l’aeroport moscovita de Domodédovo amb destinació a Frankfurt.

L’exili autoimposat d’aquesta dona, en cas de confirmar-se, coincideix amb la discussió a la Duma Estatal d’una esmena legislativa que, en cas d’aprovar-se, impedirà concórrer en futures eleccions als familiars d’aquells individus que hagin sigut inclosos en la llista d’agents estrangers, una iniciativa legal que a priori, sembla especialment pensada per a ella.

Navàlnaia havia denunciat a Instagram que, des de la detenció d’Aleksei Navalni, estava sent objecte de vigilància pels serveis secrets. Va arribar a ser detinguda en algunes de les protestes celebrades en les últimes setmanes per exigir la llibertat del seu marit, i en l’última ocasió fins i tot se li va imposar una multa de 20.000 rubles (uns 230 euros).

Notícies relacionades

Molts observadors creuen que l’Estat rus intenta forçar la sortida del país de Navàlnaia per evitar que a Rússia pugui desenvolupar-se un escenari similar al succeït a Bielorússia a l’estiu, quan les dones dels candidats apartats en les eleccions presidencials van forjar una aliança que va suscitar grans mobilitzacions i recolzament popular. Al setembre està prevista la celebració d’unes transcendentals eleccions legislatives a tot el país, enmig d’un creixent descontentament i pèrdua de popularitat del president Vladímir Putin.

Pressió judicial

La pressió judicial sobre l’entorn del bloguer, els membres del qual, majoritàriament, han sigut detinguts, s’ha completat aquest dimecres amb l’emissió, per part de la justícia russa, d’una ordre internacional de recerca i captura contra Leonid Volkov, portaveu de Navalni, acusat de convocar manifestacions no autoritzades. Volkov havia debatut amb representants de la Unió Europea possibles sancions a l’entorn del president Vladímir Putin, un gest que va ser valorat com a «traïció» al país pel ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov.