Tensió diplomàtica

Rússia acusa Borrell d’intentar fustigar el país en públic

  • El cap de la diplomàcia europea va criticar a Moscou l’empresonament de l’opositor Alesksei Navalni

  • El Ministeri d’Exteriors rus acusa diplomàtics europeus de participar en les protestes contra el Govern

Rússia acusa Borrell d’intentar fustigar el país en públic
1
Es llegeix en minuts

El Govern de Rússia ha afirmat aquest dimarts que la Unió Europea (UE) buscava una «fustigació pública» de les autoritats del país durant la visita de la setmana passada de l’alt representant del bloc per a Política Exterior, Josep Borrell, abans de recalcar que no va aconseguir aquest objectiu.

«La tasca de Borrell va consistir a muntar una fustigació pública, que estava minuciosament preparada. Parlar sobre els mítings i els periodistes, convertint [l’opositor Aleksei] Navalni en el tema clau», ha sostingut la portaveu del Ministeri d’Exteriors rus, María Zakhàrova, en declaracions a l’emissora Vesti FM. Així, ha manifestat que Borrell buscava «pastar-ho, abocar-ho i anar-se’n content», i ha recalcat que «no li va sortir bé». «¿Per què? Probablement perquè la part russa va proposar debatre sobre afer reals, des de problemes fins a perspectives de desenvolupament», ha apuntat.

Acusacions a diplomàtics

Zakhàrova ha puntualitzat a més que Moscou ha presentat les proves necessàries per recolzar la seva decisió d’expulsar del país tres diplomàtics d’Alemanya, Polònia i Suècia, a qui acusa de participar en les protestes a favor de Navalni al país. «Hem presentat tot el paquet de proves, crec que ja s’han divulgat per tot el món, de la participació de diplomàtics occidentals en els corresponents actes», ha sostingut, tal com ha recollit l’agència russa de notícies Sputnik.

Notícies relacionades

«El fet consisteix que l’ocorregut no s’ha de considerar com un fenomen aïllat, sinó com un conjunt d’accions polítiques d’aquest Occident col·lectiu contra el nostre país», ha indicat, abans d’afegir que participar en protestes prohibides «no és simplement un passeig per anar a comprar el pa o la llet, no és simplement una excursió pel país amfitrió, sinó forma part d’una acció planejada que s’observa a diferents nivells».

Els governs d’Alemanya, Polònia i Suècia van anunciar dilluns l’expulsió de membres de l’Ambaixada russa als seus respectius països, en resposta a l’expulsió de diplomàtics per part de Moscou, un anunci que va ser realitzat enmig de la roda de premsa entre Borrell i el ministre d’Exteriors rus, Sergei Lavrov.