Va desencadenar una onada de crítiques

Decreten arrest domiciliari per al policia que va matar un malabarista a Xile

El jutge afirma que l’últim dels sis trets, amb la víctima ja a terra, va ser «injustificable»

Decreten arrest domiciliari per al policia que va matar un malabarista a Xile
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Justícia xilena va decretar aquest dilluns arrest domiciliari total per a l’agent del cos policial de Carrabiners acusat de disparar i matar un malabarista durant un control rutinari divendres passat.

L’acusat, identificat com Juan González Iturriaga, sergent de Carrabiners, serà investigat per homicidi simple durant els pròxims 120 dies, temps en què regirà la mesura cautelar que se li va imposar.

Un querellant particular va sol·licitar presó preventiva i la formalització de l’acusat per homicidi qualificat, argumentant que «cap dels trets es justifica», petició que va ser denegada pel jutge de garantia a càrrec de l’audiència, Felipe Muñoz.

Aquest succés, que va fer més profunds els dubtes sobre el cos de Carrabiners en l’àmbit nacional, va desencadenar divendres passat una jornada de disturbis al sud del país, a la petita localitat de Panguipulli, a la meridional regió de Los Ríos, 800 quilòmetres al sud de la capital.

L’uniformat va ser detingut aquell mateix dia després de difondre’s uns vídeos on s’aprecia com apunta la seva arma de foc a la víctima, Francisco Martínez, de 27 anys, que arremet contra ell amb els ganivets de malabars abans de ser abatut a trets per l’imputat.

Segons el fiscal a càrrec del cas, Juan Agustín Meléndez, no hi havia «necessitat racional de defensa» del carrabiner i el seu últim tret, d’un total de sis identificats pel persecutor, va ser «injustificable», ja que la víctima ja estava estirada a terra, i havia rebut tres trets abans de rebre la bala al tòrax que li va provocar la mort. El jutge va estar d'acord amb la fiscalia, i va afirmar que «l’últim tret perpetrat no es troba emparat pel dret».

Per la seva banda, l’Institut Nacional de Drets Humans (INDH), que també es va fer part de la causa, va afirmar que el fet «constitueix una violació dels drets humans». «La trajectòria de la bala [última] és descendent, cosa que fa descartable la legítima defensa», va argumentar l’advocada de l’entitat.

La defensa de González Iturriaga va assenyalar que el procés es va ajustar al protocol i que «no hi havia cap altra manera» d’aturar l’agressió contra el funcionari policial.

Aquest episodi va desencadenar una onada de crítiques cap als Carrabiners per part de l’oposició i de les organitzacions de drets humans, que van reiterar la «urgència» de refundar el cos policial i van fer una crida a fer un ús de la força «racional i proporcional».

Notícies relacionades

Xile va viure a finals del 2019 la crisi social més greu des del final de la dictadura d’Augusto Pinochet (1973-1990), amb una trentena de morts i milers de ferits, a més d’assenyalaments per violacions als drets humans cap a les forces de seguretat.

Les crítiques contra el cos policial, en un altre temps ben valorat per la ciutadania, es van intensificar l’octubre passat, pocs dies abans del primer aniversari de l’esclat social, quan un agent va llançar un menor al curs d’un riu durant una protesta.

Temes:

Xile