Visita incòmoda

Borrell defensa el seu viatge a Moscou davant l’allau de crítiques de l’Eurocambra

  • «Si hi pot anar tothom menys l’alt representant, llavors ¿per a què el tenen?», respon als eurodiputats que han qualificat d’«error» i «trampa mediàtica» la visita

  • El cap de la diplomàcia europea obre la porta a la imposició de noves sancions contra Rússia, tot i que seran els Vint-i-set els que tindran l’última paraula

  • El president del Consell Europeu, Charles Michel, adverteix que la Unió Europea no serà intimidada i tanca files amb l’alt representant de política exterior

Borrell defensa el seu viatge a Moscou davant l’allau de crítiques de l’Eurocambra
4
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, ha defensat el seu polèmic viatge a Moscou de la setmana passada durant un tempestuós debat celebrat aquest dimarts davant el ple del Parlament Europeu en el qual ha rebut una allau de crítiques i retrets per mantenir la visita en un moment en què per a molts eurodiputats no era l’adequat, amb l’opositor Aleksei Navalni acabat de condemnar i empresonat i centenars de manifestants detinguts. No obstant, l’alt representant per a la política exterior de la UE s’ha justificat al·legant que «hi ha moments en què cal plantar cara» i transmetre en persona el que la UE diu a través dels seus comunicats perquè «quedi clar a qui ho rep».

«¿Saben quantes visites de delegacions oficials de nivell ministerial o superior hi ha hagut en els últims dos anys per part de membres de la UE? Dinou. ¿Cal anar-hi o no s’hi ha d’anar? ¿O pot anar tothom menys l’alt representant? Llavors ¿per a què el tenen?», ha respost amb to irat i en espanyol durant el torn de rèplica després de dues hores escoltant que no va estar a l’altura, que el viatge va ser un «error» i un «fiasco» i fins i tot una «trampa mediàtica» estesa pel seu homòleg Serguei Lavrov per humiliar la Unió Europea.

«La seva visita va ser un error. Si no disposava de marge per alliberar-lo (a Aleksei Navalni) calia haver-la posposat. Òbviament mantenir els canals diplomàtics oberts és important però aquesta visita va enviar el senyal diplomàtic equivocat. Va caure en una trampa mediàtica del règim de Putin», ha lamentat el cap de files del grup liberal Renew, Dacian Ciolos, crític amb la decisió de Borrell igual com els ultraconservadors, alguns populars o verds, especialment dels països de l’est i dels bàltics.

«El que ha fet és malmetre la política que teníem. Malgrat les atrocitats sembla que estem disposats a normalitzar les nostres relacions amb Rússia», li ha retret el polonès Kosma Zlotowski. «¿On són els collons de la UE», li ha etzibat per la seva part la nacionalista flamenca de l’N-VA, Assita Kanko. «Amb la seva desassenyada visita ha deixat en mal lloc els ciutadans i ha ajudat Vladímir Putin a fer mal al poble rus», ha afegit l’ecologista Marketa Gregorova, una de les poques veus en demanar la dimissió de Borrell durant el debat. Una cosa que també ha fet l’expresident català, Carles Puigdemont, durant una intervenció en la qual ha denunciat el doble arrasador de la UE al demanar l’alliberament de Navalni. «Faci un Borrellexit», li ha demanat.

Presencia sobre el terreny

Borrell no només ha eludit entrar en aquest joc sinó que ha arremès en diverses ocasions contra els qui consideren que no hauria d’haver anat i ha recordat que el viatge es va produir amb el suport majoritari del Consell. «Francament, jo no crec que no s’hi havia d’anar a dir-los a la cara el que els diem per correspondència», ha tornat a insistir remarcant que «la política d’afers exteriors no pot reduir-se a publicar declaracions de premsa» des del seu despatx al Berlaymont. «Cal ser allà sobre el terreny. En el moment i al lloc just», ha recordat.

Notícies relacionades

Per això, va decidir assumir riscos i mantenir el viatge a Moscou i la reunió amb Lavrov. En primer lloc, per transmetre «cara a cara» la posició de la UE en assumptes que preocupen els Vint-i-set –drets humans, llibertats polítiques, o la situació de Navalni– i, en segon, per preparar el debat dels caps d’Estat i de Govern de la UE en el qual s’abordaran les relacions amb Rússia. «Volia contrastar si les autoritats russes estan interessades en fer un intent seriós de recompondre les relacions», ha explicat Borrell.

«La resposta ha sigut clara: no hi estan disposats», ha conclòs convençut que «el Govern rus està degenerant per una ruta autoritària», amb un marge cada vegada més petit per a la llibertat d’expressió i sense contemplacions quant a oprimir l’oposició. «L’agressiva postura de Rússia durant la visita de l’alt representant mostra que Rússia no està interessada en el diàleg ni tan sols en àrees en les quals la cooperació podria ser d’interès mutu», ha admès el portaveu del president de la UE, Charles Michel, que ha tancat files amb Borrell i ha avisat que la UE no es deixarà intimidar. Davant aquesta situació, i malgrat la divisió que genera, els Vint-i-set no tanquen la porta oberta a noves sancions contra el Kremlin. «Cal recórrer a l’única arma que aquests gàngsters entenen: sancions ja. Són molt més efectives. El temps de la diplomàcia tova ha passat», ha reivindicat el popular espanyol Antonio López-Isturiz.