Planejat per l’ELN

L’ambaixador cubà alerta a Colòmbia d’un possible atemptat

L’illa va tornar fa poc a la llista nord-americana de països que no cooperen contra el terrorisme

L’ambaixador cubà alerta a Colòmbia d’un possible atemptat
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’ambaixador de Cuba a Bogotà, José Luis Ponce, va alertar el Govern colombià d’un possible atemptat que planejava l’Exèrcit d’Alliberament Nacional (ELN) al país andí, van confirmar aquest dilluns fonts oficials i reporta EFE.

«Avui el Govern colombià ha rebut de l’ambaixador de Cuba a Colòmbia, José Luis Ponce, una comunicació d’un presumpte atemptat terrorista que estava sent planejat [...] per part del grup ELN, del Front Oriental», va afirmar el ministre de Defensa de Colòmbia, Diego Molano, en una declaració a la premsa.

Cuba va ser inclosa pels Estats Units en la llista de països que «no cooperen plenament» en la lluita contra el terrorisme per la presència al seu territori de representants de l’ELN després de les fallides negociacions de pau, malgrat que Colòmbia va sol·licitar extradir-los arran de l’atemptat contra una acadèmia de Policia a Bogotà que fa dos anys va deixar 22 cadets morts, entre els quals, una equatoriana.

Complir les «obligacions internacionals»

L’alt comissionat per a la Pau, Miguel Ceballos, va dir, per la seva banda, que la comunicació de l’ambaixador cubà dona pes a la sol·licitud reiterada del Govern colombià a l’illa sobre el compliment de «les obligacions internacionals de tots els països que tenen un compromís per perseguir els grups armats que cometen actes terroristes».

El funcionari va remarcar que així com Cuba va advertir «que va tenir coneixement de la possible perpetració d’un acte terrorista contra Colòmbia», també ha de respondre oficialment a la sol·licitud d’entrega «en extradició d’aquells membres de l’ELN que es troben» a l’illa.

Ceballos va recordar que el Front Oriental d’aquesta guerrilla és el responsable de l’atemptat del 17 de gener del 2019 contra l’Escola de Cadets General Santander, en què a més van resultar ferides més de 60 persones. «Amb aquesta declaració es confirma la gran divisió que hi ha en aquest grup de l’ELN, el Front Oriental insisteix a interposar-se en la voluntat real de pau que hi ha d’haver en aquest grup per cessar definitivament la violència», va afegir Ceballos.

La informació es coneix gairebé un mes després que l’administració de l’expresident dels EUA Donald Trump reintegrés Cuba a la llista d’estats patrocinadors del terrorisme, de la qual havia sigut retirada el 2015 pel govern de Barack Obama (2009-2017) durant el «desglaç» de la relació bilateral.

El llavors secretari d’Estat dels EUA, Mike Pompeo, va justificar al gener el retorn de l’illa a la llista «per oferir recolzament repetidament a actes de terrorisme internacional a l’atorgar refugi segur a terroristes».

Negociacions de pau estancades

Notícies relacionades

L’ELN va iniciar el febrer del 2017 a Quito negociacions de pau amb l’anterior govern colombià, que el maig del 2018 van ser traslladades a l’Havana, on l’última ronda de diàleg va acabar sense avenços a principis d’agost d’aquell mateix any.

No obstant, el president colombià, Iván Duque, va condicionar la continuïtat dels diàlegs de pau que aquest grup deixés de segrestar i alliberés les persones que té en captiveri, cosa que l’ELN es nega a acatar.